Agyonlőttek egy férfit Tacomában az illegális bevándorlók gyűjtőfogházánál

Az Északnyugati Gyűjtőfogház a washingtoni Tacomában. A kerítésen elhelyezett táblán az intézmény bezárását követelik. William Van Spronsen gyújtóbombákat dobott az épületre, négy rendőr nyitott rá tüzet.Fotó: JASON REDMOND/AFP

Agyonlőtték a rendőrök azt a férfit, aki gyújtóbombákat dobált a Washington állambeli Tacoma bevándorlási gyűjtőfogházára. A hatvanéves Willem Van Spronsent ismerősei antirasszista anarchistaként írták le, akinek célja lehetett, hogy összecsapást robbantson ki a gyűjtőfogház előtt, ahol pár órával korábban békés demonstráció is volt.

Van Spronsen a beszámolók szerint a fogház parkolójába és melléképületeire - köztük a gáztartályára - dobált gyújtóbombákat. Volt nála egy puska is, de az nem derült ki a beszámolókból, hogy használta-e. Rá mindenesetre négy rendőr is tüzet nyitott.

Van Spronsen a helyszínen életét vesztette, de azt egyelőre nem tudni, hogy ki végzett vele. A négy tüzet nyitó rendőr mindegyikét kényszerszabadságolták, de ez a normál eljárásrend ilyen esetekben, amíg tart a vizsgálat.

Van Spronsen aktív és erőszakos tiltakozó volt, tavaly ugyanennél a börtönnél már őrizetbe vették, amikor fojtogatni kezdett egy rendőrt, aki éppen előállított volna egy másik tüntetőt. Akkor a motozáskor viperát és zsebkést is találtak nála. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.