Rohadt büdös van a horvát szennyvíziszapot tároló székesfehérvári bánya környékén

vidék
2019 július 15., 06:24
comments 147

„Harapni lehetett a büdöset Székesfehérvárról Zámoly felé menet felhúzott ablakok mellett is, de 34 fokos hőségben nem reteszelhetjük el a szellőzőnyílást, különben megfulladunk”

– kezdi a cikkét a 24, aminek az újságírói elmentek Székesfehérvárra, ahová fél Horvátország szennyvíziszapját viszik, és azt tapasztalták, hogy a környéken kellemetlenül büdös van.

2019-ben az MSZP Brüsszelhez fordult a Magyarországra hordott horvát és szlovén szennyvíziszap miatt. A képen egy bajorországi szennyvíziszap-tároló látható.
photo_camera Szennyvíziszap Bajorországban Fotó: Nicolas Armer/dpa/AFP

Az illetékes környezetvédelmi szakemberek szerint minden rendben van az évi több 10 ezer tonna szennyvíziszapot befogadó bánya környékén.

A horvát szennyvíziszapot is fogadó Fehérvári Téglaipari Kft. kb. 50 százalékos profittal dolgozik, és így is ez a legolcsóbb opció a városnak – írja a lap.

Horváth Sándor tulajdonos ezt mondta arról, hogy honnan jött az ötlet, hogy horvát iszapot fogadjanak be: „Nekünk van szennyvíziszapigényünk, mert az agyagbányát fel kell töltenünk, mások, mint a víziközművek, pedig befogadót keresnek a náluk termelődő szennyvíziszapra. A nagykereskedő összehozza a két oldalt.” Az EWC-H Kft.-vel szerződtek, ami nagyhatalom a szennyvíziszappiacon: tavaly 3,4 milliárd forint árbevétele és félmilliárd forint nyeresége volt adózás után.

Egyébként a Székesfehérvár melletti agyagbányába kerül a budapesti lakossági szennyvíziszap egy része is, és a lap szerint a Gombócleső-hegyi bánya ilyen tempó mellett 1,5 év alatt betelik. (24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.