Rohadt büdös van a horvát szennyvíziszapot tároló székesfehérvári bánya környékén

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

„Harapni lehetett a büdöset Székesfehérvárról Zámoly felé menet felhúzott ablakok mellett is, de 34 fokos hőségben nem reteszelhetjük el a szellőzőnyílást, különben megfulladunk”

– kezdi a cikkét a 24, aminek az újságírói elmentek Székesfehérvárra, ahová fél Horvátország szennyvíziszapját viszik, és azt tapasztalták, hogy a környéken kellemetlenül büdös van.

Szennyvíziszap BajorországbanFotó: Nicolas Armer/dpa/AFP

Az illetékes környezetvédelmi szakemberek szerint minden rendben van az évi több 10 ezer tonna szennyvíziszapot befogadó bánya környékén.

A horvát szennyvíziszapot is fogadó Fehérvári Téglaipari Kft. kb. 50 százalékos profittal dolgozik, és így is ez a legolcsóbb opció a városnak – írja a lap.

Horváth Sándor tulajdonos ezt mondta arról, hogy honnan jött az ötlet, hogy horvát iszapot fogadjanak be: „Nekünk van szennyvíziszapigényünk, mert az agyagbányát fel kell töltenünk, mások, mint a víziközművek, pedig befogadót keresnek a náluk termelődő szennyvíziszapra. A nagykereskedő összehozza a két oldalt.” Az EWC-H Kft.-vel szerződtek, ami nagyhatalom a szennyvíziszappiacon: tavaly 3,4 milliárd forint árbevétele és félmilliárd forint nyeresége volt adózás után.

Egyébként a Székesfehérvár melletti agyagbányába kerül a budapesti lakossági szennyvíziszap egy része is, és a lap szerint a Gombócleső-hegyi bánya ilyen tempó mellett 1,5 év alatt betelik. (24)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.