Trump azt mondta négy kisebbségi képviselőnőnek, hogy menjenek vissza a saját országukba, aztán felszólította őket, hogy kérjenek tőle bocsánatot

2019 július 15., hétfő 15:13
488

Donald Trump amerikai elnök nemzeti és etnikai kisebbségekhez tartozó demokrata képviselőnőket szólított fel arra, hogy kérjenek bocsánatot az Egyesült Államoktól, Izraeltől és tőle, amiért szerinte a képviselőnők „szörnyű dolgokat mondtak”, és rasszista gyűlöletről tettek tanúbizonyságot.

Nancy Pelosi, Ayanna Pressley, Rashida Tlaib, Alexandria Ocasio-Cortez és Ilhan Omar demokrata képviselők többször kritizálták a Trump-adminisztrációt, legújabban az USA déli határán a bevándorlókat befogadó táborok zsúfoltsága és embertelen körülményei miatt. Mindegyik képviselőnő szorgalmazta, hogy emeljenek vádat az elnök ellen a korábbi botrányai miatt is, a palesztin származású Tlaib pedig kritizálta korábban az izraeli kormányzat palesztinellenes lépéseit, és azt is, hogy az USA támogatja ezeket a lépéseket azzal, hogy megkérdőjelezhetetlenül erős szövetségesi politikát folytat Izraellel.

Donald Trump a hétvégén a Twitteren azt írta, ezeknek a képviselőnőknek vissza kellene menniük a saját országukba, és először ott kellene rendet rakniuk, meg kritizálni a kormányt, mielőtt még a „Föld legerősebb nemzetét”, az Egyesült Államokat kritizálják. Az elnök szerint ugyanis a képviselők országai egytől egyig igazi csődtömegnek számítanak az USA mellett. A képviselők közül egyébként egyedül Omar született az Egyesült Államokon kívül.

A demokraták Trump kijelentéseit rasszistának nevezték, és kiemelték, hogy a „menjen vissza a saját országába” kifejezetten rasszista szólam, eszerint pedig Trump kampányígérete, miszerint újra naggyá teszi Amerikát, inkább arról szól, hogy fehérebbé akarja tenni.

Ezek után írta ki a Twitterre Trump, hogy a képviselőnőknek bocsánatot kellene kérniük a rasszizmusuk miatt az Egyesült Államoktól, Izraeltől és tőle.

Nem ez az első eset, hogy Trump pont azzal vádolja az ellenfeleit, amivel azok vádolják őt, ez bevett taktika a jobboldali populista politikusok körében az egész világon. (Washington Post)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt