Az évszázad szégyenfoltjának nevezte a kínai ujgurok helyzetét az amerikai külügyminiszter

külföld
2019 július 18., 16:37

A kínai ujgurok helyzete az évszázad szégyenfoltja - hangoztatta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a vallásszabadságról rendezett washingtoni konferencián mondott beszédében csütörtökön.

"Kína az egyik legnyugtalanítóbb emberi jogi válság helyszíne manapság" - fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője, egyben azzal vádolta meg Pekinget, hogy nyomást gyakorolt több országra annak érdekében, hogy ne vegyen részt a washingtoni konferencián.

photo_camera Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A miniszter nem nevezett meg konkrétan egyetlen országot sem, amelyre állítása szerint nyomást gyakoroltak, de azt leszögezte, hogy Washington megjegyezte, kik nem voltak jelen a térségből. Az ujgurok elnyomására ugyanakkor konkrét példákat, emberi sorsokat sorolt fel. 

Amerikai sajtójelentések szerint Kína visszautasította Pompeo megállapításait: a kínai külügyi szóvivő Pekingben kijelentette, hogy országában "nem létezik az úgynevezett vallásüldözés". A mintegy tízmilliós ujgur közösség muszlim vallású és Kína nyugati részén, autonóm tartományban él. 

Arról, hogy milyen körülmények között kell élnie az ujguroknak, nemrég hosszabban is írtunk egy friss, rejtett kamerás dokumentumfilm alapján. Korábban jogvédő szervezetek jelentéséből lehetett megtudni, hogy Kína tömegesen zár átnevelő táborokba ujgurokat, az érintettek száma akár az egymilliót is meghaladhatja. 

Pompeo emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok éppen ezen a héten hozott büntető szankciókat a mianmari rendszer két legmagasabb rangú katonai vezetője ellen a muszlim rohingják üldözése, az ellenük elkövetett atrocitások miatt. 

A vallásszabadságról szóló miniszteri szintű konferenciát - amelyet az amerikai külügyminisztérium közleménye "történelminek" nevezett - tavaly rendezték meg először. Az idei eszmecserén több mint száz külföldi delegáció és több mint ezer civil szervezet és vallási vezető vesz részt. 

Szerdán este először került sor a Nemzetköz Vallásszabadság Díj átadására. A díjat az amerikai kormányzat adományozza. Mike Pompeo a vallásszabadságot előmozdító öt - egy-egy szudáni, nigériai, brazil, iraki és ciprusi - személyiséget tüntetett ki. 

Donald Trump elnök szerdán este 27 olyan személyt fogadott, akiket hazájukban üldöznek vallásuk miatt. Az elnök vendégei között kínai, észak-koreai, iráni, mianmari üldözöttek voltak. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.