Az évszázad szégyenfoltjának nevezte a kínai ujgurok helyzetét az amerikai külügyminiszter

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A kínai ujgurok helyzete az évszázad szégyenfoltja - hangoztatta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a vallásszabadságról rendezett washingtoni konferencián mondott beszédében csütörtökön.

"Kína az egyik legnyugtalanítóbb emberi jogi válság helyszíne manapság" - fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője, egyben azzal vádolta meg Pekinget, hogy nyomást gyakorolt több országra annak érdekében, hogy ne vegyen részt a washingtoni konferencián.

Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A miniszter nem nevezett meg konkrétan egyetlen országot sem, amelyre állítása szerint nyomást gyakoroltak, de azt leszögezte, hogy Washington megjegyezte, kik nem voltak jelen a térségből. Az ujgurok elnyomására ugyanakkor konkrét példákat, emberi sorsokat sorolt fel. 

Amerikai sajtójelentések szerint Kína visszautasította Pompeo megállapításait: a kínai külügyi szóvivő Pekingben kijelentette, hogy országában "nem létezik az úgynevezett vallásüldözés". A mintegy tízmilliós ujgur közösség muszlim vallású és Kína nyugati részén, autonóm tartományban él. 

Arról, hogy milyen körülmények között kell élnie az ujguroknak, nemrég hosszabban is írtunk egy friss, rejtett kamerás dokumentumfilm alapján. Korábban jogvédő szervezetek jelentéséből lehetett megtudni, hogy Kína tömegesen zár átnevelő táborokba ujgurokat, az érintettek száma akár az egymilliót is meghaladhatja. 

Pompeo emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok éppen ezen a héten hozott büntető szankciókat a mianmari rendszer két legmagasabb rangú katonai vezetője ellen a muszlim rohingják üldözése, az ellenük elkövetett atrocitások miatt. 

A vallásszabadságról szóló miniszteri szintű konferenciát - amelyet az amerikai külügyminisztérium közleménye "történelminek" nevezett - tavaly rendezték meg először. Az idei eszmecserén több mint száz külföldi delegáció és több mint ezer civil szervezet és vallási vezető vesz részt. 

Szerdán este először került sor a Nemzetköz Vallásszabadság Díj átadására. A díjat az amerikai kormányzat adományozza. Mike Pompeo a vallásszabadságot előmozdító öt - egy-egy szudáni, nigériai, brazil, iraki és ciprusi - személyiséget tüntetett ki. 

Donald Trump elnök szerdán este 27 olyan személyt fogadott, akiket hazájukban üldöznek vallásuk miatt. Az elnök vendégei között kínai, észak-koreai, iráni, mianmari üldözöttek voltak. (MTI, Reuters)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.