Fontos új demokráciaelméleti tézist állított fel Szijjártó Péter külügyminiszter Washingtonban

2019 július 18., csütörtök 5:31
229

Szijjártó Péter az amerikai Atlanti Tanács és a pozsonyi székhelyű, biztonsági és fenntartható fejlődéssel foglalkozó kutatóintézet, a GLOBSEC közös rendezvényén vett részt. Itt egyebek mellett a következőket mondta:

„Amikor támadnak bennünket, mindig azt mondom: említsenek akár egyetlen konkrét példát is! Bármilyen kormányról is legyen szó, ha megsértené a demokratikus normákat, nem választanák meg háromszor is.”

Nem is az az érdekes, hogy a magyar kormány tevékenységével kapcsolatban kül- és belföldön megfogalmazott kritikák néha talán tartalmaztak konkrétumot, hanem az állítás második fele, tehát hogy szükségszerűen azért demokratikus a magyar (vagy bármilyen) kormány, mert már háromszor megválasztották.

Ez a gondolatszál bizony fontos új megfejtésekhez vezethet el.

Magyarországnál maradva például 1949 és 1989 között például 9 választás volt, ezeken pedig a különböző kommunista-szocialista jelölteket háromnál jóval többször is megválasztották, de eddig talán kevesen gondolták, hogy a dolog éppen a rendszer demokratikusságának volt a bizonyítéka.

Magyarországon kívül is sok olyan ország van a világon, ahol a kormányzó pártok sorra nyerik egymás után a választásokat, akár évtizedeken át, de a Szijjártó-sejtés széleskörű elterjedésééig ezt a legtöbben éppen a demokratikus pluralizmus hiányának tudták be.