Túl olcsó a repülés a német miniszter szerint, ezért adóemelést szeretne

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A német szövetségi kormány csütörtöki ülése előtt a környezetvédelmi miniszter, Svenja Schulze arról beszélt, hogy további adókat szeretne kivetni a repülésre, ezzel érve el, hogy csökkenjen az iparág okozta károsanyag-kibocsátás mértéke. 

A szociáldemokrata miniszter véleménye szerint a légiközlekedésnek is viselnie kéne a kibocsátás költségeit, és ennek meg kell jelennie a repülés árában is. Ezért szerinte széndioxid-adóra van szükség a légiközlekedésben. 

Fotó: BRITTA PEDERSEN/dpa Picture-Alliance/AFP

Schulze szerint a legjobb megoldás egy európai fellépés lenne, de Németország nem engedheti meg magának, hogy várjon addig, mire megszületik egy közös megállapodás. Ezért személy szerint ő annak a híve, hogy Németországban vessenek ki új adókat a repülésre. 

A miniszter Franciaország példáját hozta fel követendőnek: a franciák még 2020-ban be akarják vezetni a repülőjegyek árába beépített környezetvédelmi adót, ami jegyenként 1,5 euró és 18 euró között mozoghat majd. 

Az európai légiközlekedés jelenleg is részese a 'cap and trade' névre keresztelt közös rendszernek, melyben a szereplőket gazdasági ösztönzőkkel próbálják egy bizonyos kibocsátási szint alatt tartani, illetve Németországban eddig is volt már repülőadó: 2011-ben vezették be, és tavaly 1,2 milliárd euró folyt be belőle a költségvetésbe. 

De Schulze úgy látja, hogy a repülés időnként még mindig túl olcsó, szerinte az nincs rendben, hogy vannak utak Németországon belül, amit olcsóbb repülővel megtenni, mint vonattal. 

A német klímakabinet csütörtök este ül össze, a kormánytagok Angela Merkel kancellár társaságában többek között azt tárgyalják majd, hogy milyen intézkedésekkel érheti el az ország a károsanyag-kibocsátásnak érdemi csökkentését. (local, Reuters)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.