Izraelben ásták ki a világ egyik legrégebbi mecsetét

A világ egyik legrégibb mecsetét ásták ki a Negev sivatag homokjából izraeli régészek. A beduin város, Rahat közelében talált mecset 1200 éve, a 7-8. században épülhetett.

Az ásatáson dolgozó muszlim munkások imádkoznak a most feltárt 1200 éves mecset romjai között Izraelben, a negev-sivatagi Rahat közelében.Fotó: MENAHEM KAHANA/AFP

Az izraeli régészeti hatóság tájékoztatása szerint a mecsetre építési munkák során bukkantak.

Ez az első ismert mecset a térségben abból a korból, de az ásatást vezető régészek, Jon Seligman és Shahar Zur szerint "bárhol a világon ritka felfedezésnek számítana". A kutatók szerint a mecset helyi földművesek gyülekezete lehetett.

A romok alapján úgy vélik, hogy az épület nyitott lehetett. Központi eleme egy imakamra (Mihrab), ami Mekka irányába volt tájolva. Ez lehetett az egyik első mecset, ami a mai Izrael területén épülhetett, valószínűleg nem sokkal azután, hogy a térséget elhódították a muszlim arabok a bizánci birodalomtól. (Via BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.