Izraelben ásták ki a világ egyik legrégebbi mecsetét

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

A világ egyik legrégibb mecsetét ásták ki a Negev sivatag homokjából izraeli régészek. A beduin város, Rahat közelében talált mecset 1200 éve, a 7-8. században épülhetett.

Az ásatáson dolgozó muszlim munkások imádkoznak a most feltárt 1200 éves mecset romjai között Izraelben, a negev-sivatagi Rahat közelében.Fotó: MENAHEM KAHANA/AFP

Az izraeli régészeti hatóság tájékoztatása szerint a mecsetre építési munkák során bukkantak.

Ez az első ismert mecset a térségben abból a korból, de az ásatást vezető régészek, Jon Seligman és Shahar Zur szerint "bárhol a világon ritka felfedezésnek számítana". A kutatók szerint a mecset helyi földművesek gyülekezete lehetett.

A romok alapján úgy vélik, hogy az épület nyitott lehetett. Központi eleme egy imakamra (Mihrab), ami Mekka irányába volt tájolva. Ez lehetett az egyik első mecset, ami a mai Izrael területén épülhetett, valószínűleg nem sokkal azután, hogy a térséget elhódították a muszlim arabok a bizánci birodalomtól. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.