Isztambul tartomány távozásra szólította fel a jogtalanul ott élő szíriaiakat

2019 július 22., hétfő 17:08
64

Isztambul tartomány kormányzói hivatala hétfőn arra szólította fel a területen jogtalanul élő szíriai menekülteket, hogy legkésőbb augusztus 20-ig költözzenek vissza abba a törökországi tartományba, ahová az átmeneti védelmi státuszuk érvényes.

A hivatal egyúttal rámutatott: a szíriai menekültek hivatalos engedély nélkül nem hagyhatják el azt a tartományt, ahol regisztrálták őket, így munkát sem vállalhatnak máshol.

A 2011 óta zajló polgárháború elől a szomszédos országba menekülő kb. 3,6 millió szíriai állampolgár Törökországban ún. átmeneti védelmi státusszal rendelkezik. Az isztambuli kormányzóság beszámolója szerint az Isztambulban regisztrált szíriaiak száma 547 479. De az utóbbi években mind több szíriai költözött engedély nélkül Isztambulba Törökország más tájairól a munkalehetőség és a magasabb életszínvonal reményében.

A hivatal közölte: ha az érintettek a kért időpontig nem térnek vissza eredeti tartózkodási helyükre, a határidő után a török hatóságok maguk szállítják őket oda vissza. Jelezték, hogy Isztambul már nem bocsát ki újabb átmeneti védelmi státuszról szóló igazolványt szíriaiak számára.

Törökországban a repülőtereken túl a távolsági buszokon is rendszeresek a hatósági vizsgálatok. A csendőrök megállítják a járműveket, és ellenőrzik az utasok azonosító okmányait.

A parlamenten kívüli, ellenzéki nacionalista Haza Pártja (VP) lapja, a Yenicag (Újkor) figyelemre méltónak nevezte Isztambul tartomány kormányzói hivatalának hétfői lépését. A hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a június 23-ai isztambuli főpolgármester-választáson 15 év után veszítette el a város vezetését, és a vereségben – a lap szerint – a kormány megengedő menekültpolitikája is szerepet játszott. (MTI)