Rehabra küldené a súlyos telefonfüggő tinédzsereket egy új olasz törvényjavaslat

Több 444 videó?
Szeretném

A Business Insider a Times alapján arról ír, hogy az olasz parlament elé terjesztett egy törvényjavaslatot a kormányzó Öt Csillag Mozgalom egyik politikusa, Vittoria Casa, és ennek lényege, hogy kábítószer-használathoz hasonlatos függőségként kezelné a túlzott telefonhasználatot. 

Gyerekek a telefonjukat nyomkodjákFotó: Pixabay

Casa szerint annyira súlyos a telefonfüggőség a fiatalok körében, hogy azt ideje függőségként, azaz végső soron kezelendő betegségként kezelni. 

A brit lap szerint a politikus arról beszélt, hogy már tanulmányok bizonyítják, hogy a lájkolás és a közösségi média visszajelzései hasonlóan befolyásolják a dopaminszint emelkedését az agyban, mint akár a szerencsejáték, ezért érdemes is lenne aszerint szabályozni is. 

Casa egy kutatást idézett fel, ami szerint 10-ből 8 olasz gyerek nomofóbiában szenved, azaz szorong attól, hogy mi történik, ha elveszíti a mobilját vagy kapcsolatát az internettel. A politikus szerint állandó probléma, hogy a diákok fásultak az iskolában, mert éjszakánként is a telefonjaikat nyomkodják. 

A törvényjavaslat konkrét intézkedésekről is rendelkezik. Az iskolában órákat tartanának a telefonfüggőség veszélyeiről, kampányokat indítanának a szülők tájékoztatására, hogy miként kontrollálható a túlzott használat, sőt külön rehabilitációs képzéseket hoznának létre a legsúlyosabb esetek részére egészségügyi központokban. 

Még a rendőrséget is bevonnák az intézkedéssorozatba, bár ez nem világos, hogy a hatóságok miként ellenőriznék a túlzott telefonhasználatot. (Business Insider via Times)