Rehabra küldené a súlyos telefonfüggő tinédzsereket egy új olasz törvényjavaslat

A Business Insider a Times alapján arról ír, hogy az olasz parlament elé terjesztett egy törvényjavaslatot a kormányzó Öt Csillag Mozgalom egyik politikusa, Vittoria Casa, és ennek lényege, hogy kábítószer-használathoz hasonlatos függőségként kezelné a túlzott telefonhasználatot. 

Gyerekek a telefonjukat nyomkodjákFotó: Pixabay

Casa szerint annyira súlyos a telefonfüggőség a fiatalok körében, hogy azt ideje függőségként, azaz végső soron kezelendő betegségként kezelni. 

A brit lap szerint a politikus arról beszélt, hogy már tanulmányok bizonyítják, hogy a lájkolás és a közösségi média visszajelzései hasonlóan befolyásolják a dopaminszint emelkedését az agyban, mint akár a szerencsejáték, ezért érdemes is lenne aszerint szabályozni is. 

Casa egy kutatást idézett fel, ami szerint 10-ből 8 olasz gyerek nomofóbiában szenved, azaz szorong attól, hogy mi történik, ha elveszíti a mobilját vagy kapcsolatát az internettel. A politikus szerint állandó probléma, hogy a diákok fásultak az iskolában, mert éjszakánként is a telefonjaikat nyomkodják. 

A törvényjavaslat konkrét intézkedésekről is rendelkezik. Az iskolában órákat tartanának a telefonfüggőség veszélyeiről, kampányokat indítanának a szülők tájékoztatására, hogy miként kontrollálható a túlzott használat, sőt külön rehabilitációs képzéseket hoznának létre a legsúlyosabb esetek részére egészségügyi központokban. 

Még a rendőrséget is bevonnák az intézkedéssorozatba, bár ez nem világos, hogy a hatóságok miként ellenőriznék a túlzott telefonhasználatot. (Business Insider via Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.