Elvették az orosz politikusnak állt üzbég birkózó londoni olimpiai aranyérmét

Artur Taymazov 2012. augusztus 11-én a londoni olimpián, miután a döntőben legyőzte a grúz Davit Modzmanasvilit. 2019. július 24-én megfosztották aranyérmétől, mert kiderült, hogy doppingolt - ahogy már 2008-ban, pekingi győzelmekor is.Fotó: MARWAN NAAMANI/AFP

Hét évvel harmadik olimpiai győzelme után a második olimpiai bajnoki címét is elvették Artur Taymazov üzbég szabadfogású birkózótól, aki visszavonulása után orosz politikusnak állt.

Taymazov 2004-ben Athénban, 2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban is nyert, de 2016-ban az annak idején leadott doppingmintái újbóli elemzése után pekingi aranyérmétől már megfosztották. Most a londoni aranyérmét is ugyanígy bukta az immár csak egyszeres olimpiai bajnok. Athéni győzelmét már biztosan nem veszítheti el, mert a NOB 2015 óta érvényes szabályai szerint a doppingvétségek tíz - a korábbi, az athéni olimpiára vonatkozó szabályok szerint pedig csupán nyolc - év után elévülnek.

Taymazov a hetedik londoni bajnok, akit utólag fosztanak meg doppingolás miatt az aranyérmétől, és 17 másik érmes is így járt. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.