Elvették az orosz politikusnak állt üzbég birkózó londoni olimpiai aranyérmét

sport
2019 július 24., 11:15
comments 46
Artur Taymazov 2012. augusztus 11-én a londoni olimpián, miután a döntőben legyőzte a grúz Davit Modzmanasvilit. 2019. július 24-én megfosztották aranyérmétől, mert kiderült, hogy doppingolt - ahogy már 2008-ban, pekingi győzelmekor is.
photo_camera Artur Taymazov 2012. augusztus 11-én a londoni olimpián, miután a döntőben legyőzte a grúz Davit Modzmanasvilit. 2019. július 24-én megfosztották aranyérmétől, mert kiderült, hogy doppingolt - ahogy már 2008-ban, pekingi győzelmekor is. Fotó: MARWAN NAAMANI/AFP

Hét évvel harmadik olimpiai győzelme után a második olimpiai bajnoki címét is elvették Artur Taymazov üzbég szabadfogású birkózótól, aki visszavonulása után orosz politikusnak állt.

Taymazov 2004-ben Athénban, 2008-ban Pekingben és 2012-ben Londonban is nyert, de 2016-ban az annak idején leadott doppingmintái újbóli elemzése után pekingi aranyérmétől már megfosztották. Most a londoni aranyérmét is ugyanígy bukta az immár csak egyszeres olimpiai bajnok. Athéni győzelmét már biztosan nem veszítheti el, mert a NOB 2015 óta érvényes szabályai szerint a doppingvétségek tíz - a korábbi, az athéni olimpiára vonatkozó szabályok szerint pedig csupán nyolc - év után elévülnek.

Taymazov a hetedik londoni bajnok, akit utólag fosztanak meg doppingolás miatt az aranyérmétől, és 17 másik érmes is így járt. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.