Négy ország harci gépei keringőztek a Japán-tenger felett

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Dél-koreai hadihajó a Dokdo-(Takeshima-)szigetek előtt. A szigeteket Dél-Korea tartja megszállva, de Japán is magának követeli. Most orosz és kínai harci gépek repültek el felette, ezért Dél-Korea és Japán is levegőbe emelte elfogó vadászait, a koreaiak még figyelmeztető lövéseket is leadtak.Fotó: SOUTH KOREAN NAVY/AFP

Szép kis kavarodást okozott négy orosz bombázó a Japán-tenger felett. Az orosz harci gépek kínai vadászrepülők kíséretében - orosz tájékoztatás szerint a történelemben először - hajtottak végre közös orosz-kínai járőrküldetést a Japán- és a Sárga-tenger térségében.

A bombázókötelék útja során elrepült a Dokdo-(Takesima-)szigetek felett. Ezt a szigetet Dél-Korea tartja ellenőrzése alatt, de Japán is magának követeli. Vagyis az orosz-kínai kötelék egyszerre két ország légterét is megsérthette.

Ahogy aztán a japán és a dél-koreai vadászgépek is kölcsönösen megsérthették a légteret, amit mindkét ország a magáénak tart. Ezeket a gépeket az orosz-kínai kötelék elriasztására emelték a levegőbe, a koreai vadászok hőcsapdákkal és figyelmeztető gépágyúsorozatokkal próbálták elriasztani az orosz-kínai köteléket. Emiatt Japán Oroszországnál és Dél-Koreánál is tiltakozott.

Oroszország tagadja, hogy bármit megsértett volna. Közlésük szerint bombázóik előre tervezett útvonalon, semleges vízek felett repültek. Szergej Kobilas altábornagy szerint valójában a dél-koreai "légi huligánok" végeztek "veszélyes manővereket", "keresztezték" az egymást 3-4 kilométernyire követő orosz és kínai gépek útvonalát.

Dél-Korea szerint az orosz gépek megsértették a légterüket - az oroszok állítják, hogy 25 kilométernyire elkerülték a vitatott szigeteket -, ezért 10 hőcsapdát lőttek ki, és nyolcvan figyelmeztető lövést adtak le gépágyúkkal. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.