Négy ország harci gépei keringőztek a Japán-tenger felett

külföld
2019 július 24., 03:10
comments 197
Dél-koreai hadihajó a Dokdo-(Takeshima-)szigetek előtt. A szigeteket Dél-Korea tartja megszállva, de Japán is magának követeli. Most orosz és kínai harci gépek repültek el felette, ezért Dél-Korea és Japán is levegőbe emelte elfogó vadászait, a koreaiak még figyelmeztető lövéseket is leadtak.
photo_camera Dél-koreai hadihajó a Dokdo-(Takeshima-)szigetek előtt. A szigeteket Dél-Korea tartja megszállva, de Japán is magának követeli. Most orosz és kínai harci gépek repültek el felette, ezért Dél-Korea és Japán is levegőbe emelte elfogó vadászait, a koreaiak még figyelmeztető lövéseket is leadtak. Fotó: SOUTH KOREAN NAVY/AFP

Szép kis kavarodást okozott négy orosz bombázó a Japán-tenger felett. Az orosz harci gépek kínai vadászrepülők kíséretében - orosz tájékoztatás szerint a történelemben először - hajtottak végre közös orosz-kínai járőrküldetést a Japán- és a Sárga-tenger térségében.

A bombázókötelék útja során elrepült a Dokdo-(Takesima-)szigetek felett. Ezt a szigetet Dél-Korea tartja ellenőrzése alatt, de Japán is magának követeli. Vagyis az orosz-kínai kötelék egyszerre két ország légterét is megsérthette.

Ahogy aztán a japán és a dél-koreai vadászgépek is kölcsönösen megsérthették a légteret, amit mindkét ország a magáénak tart. Ezeket a gépeket az orosz-kínai kötelék elriasztására emelték a levegőbe, a koreai vadászok hőcsapdákkal és figyelmeztető gépágyúsorozatokkal próbálták elriasztani az orosz-kínai köteléket. Emiatt Japán Oroszországnál és Dél-Koreánál is tiltakozott.

Oroszország tagadja, hogy bármit megsértett volna. Közlésük szerint bombázóik előre tervezett útvonalon, semleges vízek felett repültek. Szergej Kobilas altábornagy szerint valójában a dél-koreai "légi huligánok" végeztek "veszélyes manővereket", "keresztezték" az egymást 3-4 kilométernyire követő orosz és kínai gépek útvonalát.

Dél-Korea szerint az orosz gépek megsértették a légterüket - az oroszok állítják, hogy 25 kilométernyire elkerülték a vitatott szigeteket -, ezért 10 hőcsapdát lőttek ki, és nyolcvan figyelmeztető lövést adtak le gépágyúkkal. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.