Négy ország harci gépei keringőztek a Japán-tenger felett

Dél-koreai hadihajó a Dokdo-(Takeshima-)szigetek előtt. A szigeteket Dél-Korea tartja megszállva, de Japán is magának követeli. Most orosz és kínai harci gépek repültek el felette, ezért Dél-Korea és Japán is levegőbe emelte elfogó vadászait, a koreaiak még figyelmeztető lövéseket is leadtak.Fotó: SOUTH KOREAN NAVY/AFP

Szép kis kavarodást okozott négy orosz bombázó a Japán-tenger felett. Az orosz harci gépek kínai vadászrepülők kíséretében - orosz tájékoztatás szerint a történelemben először - hajtottak végre közös orosz-kínai járőrküldetést a Japán- és a Sárga-tenger térségében.

A bombázókötelék útja során elrepült a Dokdo-(Takesima-)szigetek felett. Ezt a szigetet Dél-Korea tartja ellenőrzése alatt, de Japán is magának követeli. Vagyis az orosz-kínai kötelék egyszerre két ország légterét is megsérthette.

Ahogy aztán a japán és a dél-koreai vadászgépek is kölcsönösen megsérthették a légteret, amit mindkét ország a magáénak tart. Ezeket a gépeket az orosz-kínai kötelék elriasztására emelték a levegőbe, a koreai vadászok hőcsapdákkal és figyelmeztető gépágyúsorozatokkal próbálták elriasztani az orosz-kínai köteléket. Emiatt Japán Oroszországnál és Dél-Koreánál is tiltakozott.

Oroszország tagadja, hogy bármit megsértett volna. Közlésük szerint bombázóik előre tervezett útvonalon, semleges vízek felett repültek. Szergej Kobilas altábornagy szerint valójában a dél-koreai "légi huligánok" végeztek "veszélyes manővereket", "keresztezték" az egymást 3-4 kilométernyire követő orosz és kínai gépek útvonalát.

Dél-Korea szerint az orosz gépek megsértették a légterüket - az oroszok állítják, hogy 25 kilométernyire elkerülték a vitatott szigeteket -, ezért 10 hőcsapdát lőttek ki, és nyolcvan figyelmeztető lövést adtak le gépágyúkkal. (Via BBC)

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.