Az Onkológia Intézet szerint ők nem tehetnek sorbaállásról, a betegek viselkednek értelmetlenül

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az Index közli az Országos Onkológiai Intézet reakcióját, miután a hét eleje óta egyre nagyobb botrány van amiatt, hogy a rákos betegeknek milyen borzalmas körülmények között kell várakozniuk, hogy az onkológusukkal találkozhassanak.

Eredetileg a 24.hu írta meg, hogy a daganatos betegek tömegei hajnali öt órától várakoznak a szűk lépcsőházakban és folyosókon, hogy egyáltalán a váróterembe bejussanak. Az Onkológiai Intézet sorszámozó rendszere nem működik megfelelően, így a betegek kénytelenek voltak saját szisztémát kialakítani.

A 444 egészségügyi blogján Kunetz Zsombor elemezte a helyzetet ma reggel.

Kora délutánra megérkezett az Onkológiai Intézet válasza, ezek szerint

„Minden beteget tájékoztatunk, hogy intézetünkben a munkaidő és a betegellátás 7 óra 30 perckor kezdődik. A várótermeket 7 órakor nyitjuk, a munkakezdés előtt órákkal érkező betegek extra várakozási ideje ezért értelmetlen, nem róható fel az intézetnek”.

Lényegében tehát az intézet mindent jól csinál, csak sajnos a betegek nem értik meg, hogy 7 órára kell jönni.

Azt is közölték, hogy

jelenleg is fejlesztés alatt áll a teljes elektronikus előjegyzés

illetve, hogy

a betegek a számítógépes rendszerben rögzített előjegyzés alapján, pontosan meghatározott időre érkeznek a kemoterápiás ellátásra.

Ez utóbbi kitétel annyiban talán félrevezető, hogy a hajnaltól várakozó tömegek nem kemoterápiára várnak, hanem hogy bejussanak egyáltalán a szakorvoshoz, aki aztán terápiára utalhatja őket. Mivel itt nem működik az előjegyzés, ezért az jut be biztosan az orvoshoz, aki korábban érkezik, ezért is járnak már hajnalra a betegek.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.