Az Onkológia Intézet szerint ők nem tehetnek sorbaállásról, a betegek viselkednek értelmetlenül

Egészségügy
2019 július 25., 13:45
comments 466

Az Index közli az Országos Onkológiai Intézet reakcióját, miután a hét eleje óta egyre nagyobb botrány van amiatt, hogy a rákos betegeknek milyen borzalmas körülmények között kell várakozniuk, hogy az onkológusukkal találkozhassanak.

Eredetileg a 24.hu írta meg, hogy a daganatos betegek tömegei hajnali öt órától várakoznak a szűk lépcsőházakban és folyosókon, hogy egyáltalán a váróterembe bejussanak. Az Onkológiai Intézet sorszámozó rendszere nem működik megfelelően, így a betegek kénytelenek voltak saját szisztémát kialakítani.

A 444 egészségügyi blogján Kunetz Zsombor elemezte a helyzetet ma reggel.

Kora délutánra megérkezett az Onkológiai Intézet válasza, ezek szerint

„Minden beteget tájékoztatunk, hogy intézetünkben a munkaidő és a betegellátás 7 óra 30 perckor kezdődik. A várótermeket 7 órakor nyitjuk, a munkakezdés előtt órákkal érkező betegek extra várakozási ideje ezért értelmetlen, nem róható fel az intézetnek”.

Lényegében tehát az intézet mindent jól csinál, csak sajnos a betegek nem értik meg, hogy 7 órára kell jönni.

Azt is közölték, hogy

jelenleg is fejlesztés alatt áll a teljes elektronikus előjegyzés

illetve, hogy

a betegek a számítógépes rendszerben rögzített előjegyzés alapján, pontosan meghatározott időre érkeznek a kemoterápiás ellátásra.

Ez utóbbi kitétel annyiban talán félrevezető, hogy a hajnaltól várakozó tömegek nem kemoterápiára várnak, hanem hogy bejussanak egyáltalán a szakorvoshoz, aki aztán terápiára utalhatja őket. Mivel itt nem működik az előjegyzés, ezért az jut be biztosan az orvoshoz, aki korábban érkezik, ezért is járnak már hajnalra a betegek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.