Először lőtt rakétát az űrbe egy kínai magáncég

űrkutatás
2019 július 25., 15:28
comments 39

Először sikerült egy kínai magáncégnek hordozórakétát indítani a világűrbe csütörtökön.

A pekingi székhelyű Interstellar Glory Space Technology nevű, iSpace néven is ismert startup 20 méter magas Hyperbola-1 rakétája csütörtökön startolt a Góbi-sivatagban lévő Csiucsüan űrközpontból, és két műholdat állított Föld körüli pályára – közölte a Hszinhua állami hírügynökség.

A LandSpace és a OneSpace nevű kínai vállalkozások már korábban próbálkoztak hasonlóval, sikertelenül. A kínai állami média a csütörtöki startot mérföldkőnek nevezte a kínai magánűripar számára.

photo_camera Az iSpace által fejlesztett SQX-1Z-es rakéta fellövése 2018. szeptember 5-én. Fotó: Wang Jiangbo/XINHUA

Kínában tucatnyi magáncég próbálkozik azzal, hogy megvesse a lábát az űriparágban. A NASA szerint 2018-ban csak ezek a vállalkozások 30 rakétakilövést hajtottak végre.

De az űrprogramot az állam elsősorban a katonaság ellenőrzése alá akarja vonni, a kormánynak ambiciózus tervei vannak az űrben: a Holdhoz való újabb utazások mellett Mars-missziót is terveznek, amiben marsjárót is útnak indítanának a vörös bolygóra, emellett saját űrállomás építését is tervezik.

Az amerikai magáncégek egyelőre a kínaiak előtt járnak. Elon Musk 2002-ben alapított SpaceX nevű cége a rakétáival már több műholdat küldött fel Föld körüli pályára, és szállítmányokat vitt a Nemzetközi Űrállomásra. Jeff Bezos, az Amazon vezetője Blue Origin nevű cégével is ambiciózus űrutazási terveken dolgozik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.