Először lőtt rakétát az űrbe egy kínai magáncég

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Először sikerült egy kínai magáncégnek hordozórakétát indítani a világűrbe csütörtökön.

A pekingi székhelyű Interstellar Glory Space Technology nevű, iSpace néven is ismert startup 20 méter magas Hyperbola-1 rakétája csütörtökön startolt a Góbi-sivatagban lévő Csiucsüan űrközpontból, és két műholdat állított Föld körüli pályára – közölte a Hszinhua állami hírügynökség.

A LandSpace és a OneSpace nevű kínai vállalkozások már korábban próbálkoztak hasonlóval, sikertelenül. A kínai állami média a csütörtöki startot mérföldkőnek nevezte a kínai magánűripar számára.

Az iSpace által fejlesztett SQX-1Z-es rakéta fellövése 2018. szeptember 5-én.Fotó: Wang Jiangbo/XINHUA

Kínában tucatnyi magáncég próbálkozik azzal, hogy megvesse a lábát az űriparágban. A NASA szerint 2018-ban csak ezek a vállalkozások 30 rakétakilövést hajtottak végre.

De az űrprogramot az állam elsősorban a katonaság ellenőrzése alá akarja vonni, a kormánynak ambiciózus tervei vannak az űrben: a Holdhoz való újabb utazások mellett Mars-missziót is terveznek, amiben marsjárót is útnak indítanának a vörös bolygóra, emellett saját űrállomás építését is tervezik.

Az amerikai magáncégek egyelőre a kínaiak előtt járnak. Elon Musk 2002-ben alapított SpaceX nevű cége a rakétáival már több műholdat küldött fel Föld körüli pályára, és szállítmányokat vitt a Nemzetközi Űrállomásra. Jeff Bezos, az Amazon vezetője Blue Origin nevű cégével is ambiciózus űrutazási terveken dolgozik. (MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.