Először lőtt rakétát az űrbe egy kínai magáncég

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Először sikerült egy kínai magáncégnek hordozórakétát indítani a világűrbe csütörtökön.

A pekingi székhelyű Interstellar Glory Space Technology nevű, iSpace néven is ismert startup 20 méter magas Hyperbola-1 rakétája csütörtökön startolt a Góbi-sivatagban lévő Csiucsüan űrközpontból, és két műholdat állított Föld körüli pályára – közölte a Hszinhua állami hírügynökség.

A LandSpace és a OneSpace nevű kínai vállalkozások már korábban próbálkoztak hasonlóval, sikertelenül. A kínai állami média a csütörtöki startot mérföldkőnek nevezte a kínai magánűripar számára.

Az iSpace által fejlesztett SQX-1Z-es rakéta fellövése 2018. szeptember 5-én.Fotó: Wang Jiangbo/XINHUA

Kínában tucatnyi magáncég próbálkozik azzal, hogy megvesse a lábát az űriparágban. A NASA szerint 2018-ban csak ezek a vállalkozások 30 rakétakilövést hajtottak végre.

De az űrprogramot az állam elsősorban a katonaság ellenőrzése alá akarja vonni, a kormánynak ambiciózus tervei vannak az űrben: a Holdhoz való újabb utazások mellett Mars-missziót is terveznek, amiben marsjárót is útnak indítanának a vörös bolygóra, emellett saját űrállomás építését is tervezik.

Az amerikai magáncégek egyelőre a kínaiak előtt járnak. Elon Musk 2002-ben alapított SpaceX nevű cége a rakétáival már több műholdat küldött fel Föld körüli pályára, és szállítmányokat vitt a Nemzetközi Űrállomásra. Jeff Bezos, az Amazon vezetője Blue Origin nevű cégével is ambiciózus űrutazási terveken dolgozik. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.