Először lőtt rakétát az űrbe egy kínai magáncég

2019 július 25., csütörtök 15:28
39

Először sikerült egy kínai magáncégnek hordozórakétát indítani a világűrbe csütörtökön.

A pekingi székhelyű Interstellar Glory Space Technology nevű, iSpace néven is ismert startup 20 méter magas Hyperbola-1 rakétája csütörtökön startolt a Góbi-sivatagban lévő Csiucsüan űrközpontból, és két műholdat állított Föld körüli pályára – közölte a Hszinhua állami hírügynökség.

A LandSpace és a OneSpace nevű kínai vállalkozások már korábban próbálkoztak hasonlóval, sikertelenül. A kínai állami média a csütörtöki startot mérföldkőnek nevezte a kínai magánűripar számára.

Az iSpace által fejlesztett SQX-1Z-es rakéta fellövése 2018. szeptember 5-én. Fotó: Wang Jiangbo/XINHUA

Kínában tucatnyi magáncég próbálkozik azzal, hogy megvesse a lábát az űriparágban. A NASA szerint 2018-ban csak ezek a vállalkozások 30 rakétakilövést hajtottak végre.

De az űrprogramot az állam elsősorban a katonaság ellenőrzése alá akarja vonni, a kormánynak ambiciózus tervei vannak az űrben: a Holdhoz való újabb utazások mellett Mars-missziót is terveznek, amiben marsjárót is útnak indítanának a vörös bolygóra, emellett saját űrállomás építését is tervezik.

Az amerikai magáncégek egyelőre a kínaiak előtt járnak. Elon Musk 2002-ben alapított SpaceX nevű cége a rakétáival már több műholdat küldött fel Föld körüli pályára, és szállítmányokat vitt a Nemzetközi Űrállomásra. Jeff Bezos, az Amazon vezetője Blue Origin nevű cégével is ambiciózus űrutazási terveken dolgozik. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt