Észak-Korea rakétázott egy kicsit

külföld
2019 július 25., 02:34
comments 50

A dél-koreai hadsereg jelentése szerint Észak-Korea csütörtökön két rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki az ország keleti partvidékéről. Az első, amit Vonszanból lőttek ki, 50 kilométer magasba emelkedett, mielőtt 430 kilométerrel arrébb a Japán-tengerbe csapódott volna.

A másik rakétáról nem közöltek ennyire pontos adatokat, de amerikai tisztviselőket emlegetve forrásukként a dél-koreai hadsereg állítja, hogy az még távolabb repült.

Állításuk szerint mindkét rakétát mobil platformról indították. Azt, hogy a rakéták ballisztikus technológián alapultak-e, további vizsgálatokkal tudják megállapítani. Ennek annyiban van jelentősége, hogy Észak-Koreának a ballisztikus rakéták építését és tesztelését tiltotta meg az ENSZ.

Ezek voltak az első rakétakísérletek azóta, hogy Trump június 30-án váratlanul átsétált Észak-Koreába, hogy megszorongathassa Kim Dzsongun diktátor kezét. Észak-Korea azelőtt május 9-én tesztelt utoljára rakétát.

Donald Trump elnöksége alatt már háromszor találkozott Kim Dzsongunnal - előtte még egyetlen amerikai elnök se találkozott az Egyesült Államokkal hivatalosan a mai napig hadban álló Észak-Korea vezetőjével. Első, szingapúri csúcstalálkozójukon Trump nagy engedményeket tett Kimnek, aki viszont cserébe sem atomfegyvereiről, sem rakétaprogramjáról nem mondott le. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.