Suhajda Szilárd első magyarként felért a K2 csúcsára

sport
2019 július 25., 09:26
comments 262

Suhajda Szilárd csütörtökön felért a 8611 méteres K2, a világ egyik legveszélyesebb hegyének a csúcsára. Suhajda az első magyar, akinek sikerült ez.

link Forrás

Mászótársa, Klein Dávid hasfájás miatt feladta a csúcsmászást, visszafordult, hogy ne hátráltassa egészséges társát. "Attól tartottam, hogy – ha feljebb az állapotom súlyosbodik – veszélyeztetem akár Szilárd esélyeit is. Ezzel nem tudtam volna együtt élni. A döntésemre rendkívül büszke vagyok. Lehet, hogy össze tudtam volna szedni magam, lehet, hogy én is feljutok, de ha így teszek és próbálkozom a csúcsmászással, akkor Szilárd esélyeit is komolyan veszélyeztetem és így akár az egész expedíció elbukhatott volna az én személyes ambícióim miatt" - írta Klein, akinek ismét nem sikerült megvalósítania tervét.

Az idei mászószezon nehéz volt a K2-n. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a mászók 90 százaléka már a múlt héten levonult a hegyről, csak néhány nagy nevű mászóból áló csapat maradt a hegyen. Aztán a héten lehetőség nyílt egy utolsó kísérletre. A hegyen maradt mászók csoportját a nepáli Nirmal Purja vezette, aki idén egy szezon, vagyis hét hónap alatt mind a 14, 8000 méternél magasabb hegyet. Az ő serpáinak sikerült végül kiépíteni a kötélpályát azon a részen, amit vastag, de instabil hó borított.

link Forrás

Az elmúlt napokban az időjárás sokat segített abban, hogy ezúttal esély legyen felérni a csúcsra: növekedett a napsütéses órák száma és az erős szél is elősegítette a hóhelyzet normalizálódását. Suhajda Szilárd a 7700 méteren kialakított négyes táborból a szerda esti órákban indult a csúcsra, majd 15 óra menetelést követően érte el a 8611 méteres magasságot.

Jelenleg a hármas táborba tart visszafelé, majd a következő két napban érheti el ismét az alaptábort, ahol Klein Dávid várja. A két magyar hegymászó a napokban indul haza, és két héten belül már Magyarországon kezdenek készülni egy új megmérettetésre. (Via MTI, Alan Arnette)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.