Kétszáz rénszarvas pusztult éhen a Spitzbergákon

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Ashild Onvik Pedersen, a Norvég Sarkköri Intézet kutatója rénszarvastetemet tanulmányoz a Spitzbergákon.Fotó: ELIN VINJE JENSSEN, HANDOUT/AFP

Mintegy kétszáz rénszarvas pusztult éhen a Norvégiához tartozó sarkköri szigeteken, a Spitzbergákon. A szakértők szerint ez bőven több annál, ami normálisan előfordulhatna, ennek okát pedig a klímaváltozásban látják. A tömeges éhhalált az évi rendes rénszarvasszámlálás során fedezték fel. A számlálást a Norvég Sarkköri Intézet három munkatársa végezte.

"A klímaváltozás miatt sokkal többet esik. A csapadék pedig a havon jégréteget képez, megnehezítve a legelő állatok dolgát" - nyilatkozta a Guardiannek Ashilg Onvik Pedersen, a rénszarvasszámlálás felelőse. A rénszarvasok télen a patájukkal törik át a havat, hogy lelegelhessék az alatta túlélő zuzmókat. A jégréteg megakadályozza őket ebben.

A Norvég Sarkköri Intézet munkatársai elhullott rénszarvast tanulmányoznak a Spitzbergákon. Jelentésük szerint vagy kétszáz éhen halt állat tetemét találták meg, ez sokkal több a normálisnál.Fotó: HANDOUT, SIRI ULDAL/AFP

Onvik Pedersen szerint ezidáig egyszer, a 2007-2008-as szezonban tapasztaltak ilyen mértékű tömeges éhhalált, pedig már negyven éve végeznek éves szarvasszámlálást.

A klimatikus okok mellett az is hozzájárulhatott a pusztulás mértékéhez, hogy az elmúlt évtizedek kitartó természetvédelmi munkájának és a melegedő klímának hála jelentősen megnőtt a rénszarvaspopuláció a szigeteken. 1980 óta megduplázódott az állomány, vagyis többen versenyeznek a táplálékért. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.