Legalább 57 halott egy brazíliai börtönlázadásban

2019 július 30., kedd 5:34
34
Rendőrök járőröznek az Altamira börtön falai előtt azután, hogy a börtönben kirobbant bandaháborúban legalább 57-en életüket vesztették. Fotó: BRUNO SANTOS/AFP

Legalább öt órán át háborúztak egymással rivális bandák a Para állambeli Altamira börtönben, jelentették a brazil hatóságok. A börtönlázadásban legalább 57-en vesztették életüket.

16 áldozatot lefejeztek, a többiek megfulladtak, miközben a börtön egy részét felgyújtották, jelentették be az illetékesek sajtótájékoztatójukon.

A lázadó rabok két börtönőrt túszul ejtettek, de aztán elengedték őket.

Az áldozatok gyászoló rokonai gyülekeznek az Altamira börtön előtt. A börtönben hétfőn az A-osztályú Kommandó nevű banda tagjai rágyújtották az egyik börtönszárnyat a rivális Vörös Parancsnokság banda tagjaira. 16 embert lefejeztek, 41-en megfulladtak a füsttől. Fotó: Lilo Clareto/dpa Picture-Alliance/AFP

A beszámoló szerint a bandaháború helyi idő szerint hétfő reggel hétkor robbant ki, és délig tartott. Az A-osztályú Kommandó (CCA) nevű banda tagjai gyújtották rá a rivális Vörös Parancsnokság nevű banda tagjaira a börtön egyik szárnyát. Ennek felépítése olyan, hogy a tűz nagyon gyorsan tudott terjedni benne. Sok áldozat emiatt vesztette életét, megfulladt a füstben.

A CCA két börtönőrt túszul ejtett, de mivel alapvetően a leszámolás volt a céljuk a Vörös Parancsnoksággal, hamar elengedték őket.

A hatóságok szerint nem volt előjele az erőszaknak. A börtön ugyanakkor nagyon túlzsúfolt, az eredetileg kétszáz fősre tervezett intézményben 309 embert tartottak fogva - vagyis a fogva tartottak csaknem húsz százaléka vesztette életét a lázadásban. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt