Legalább 57 halott egy brazíliai börtönlázadásban

Rendőrök járőröznek az Altamira börtön falai előtt azután, hogy a börtönben kirobbant bandaháborúban legalább 57-en életüket vesztették.Fotó: BRUNO SANTOS/AFP

Legalább öt órán át háborúztak egymással rivális bandák a Para állambeli Altamira börtönben, jelentették a brazil hatóságok. A börtönlázadásban legalább 57-en vesztették életüket.

16 áldozatot lefejeztek, a többiek megfulladtak, miközben a börtön egy részét felgyújtották, jelentették be az illetékesek sajtótájékoztatójukon.

A lázadó rabok két börtönőrt túszul ejtettek, de aztán elengedték őket.

Az áldozatok gyászoló rokonai gyülekeznek az Altamira börtön előtt. A börtönben hétfőn az A-osztályú Kommandó nevű banda tagjai rágyújtották az egyik börtönszárnyat a rivális Vörös Parancsnokság banda tagjaira. 16 embert lefejeztek, 41-en megfulladtak a füsttől.Fotó: Lilo Clareto/dpa Picture-Alliance/AFP

A beszámoló szerint a bandaháború helyi idő szerint hétfő reggel hétkor robbant ki, és délig tartott. Az A-osztályú Kommandó (CCA) nevű banda tagjai gyújtották rá a rivális Vörös Parancsnokság nevű banda tagjaira a börtön egyik szárnyát. Ennek felépítése olyan, hogy a tűz nagyon gyorsan tudott terjedni benne. Sok áldozat emiatt vesztette életét, megfulladt a füstben.

A CCA két börtönőrt túszul ejtett, de mivel alapvetően a leszámolás volt a céljuk a Vörös Parancsnoksággal, hamar elengedték őket.

A hatóságok szerint nem volt előjele az erőszaknak. A börtön ugyanakkor nagyon túlzsúfolt, az eredetileg kétszáz fősre tervezett intézményben 309 embert tartottak fogva - vagyis a fogva tartottak csaknem húsz százaléka vesztette életét a lázadásban. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.