Legalább 57 halott egy brazíliai börtönlázadásban

külföld
2019 július 30., 05:34
comments 34
Rendőrök járőröznek az Altamira börtön falai előtt azután, hogy a börtönben kirobbant bandaháborúban legalább 57-en életüket vesztették.
photo_camera Rendőrök járőröznek az Altamira börtön falai előtt azután, hogy a börtönben kirobbant bandaháborúban legalább 57-en életüket vesztették. Fotó: BRUNO SANTOS/AFP

Legalább öt órán át háborúztak egymással rivális bandák a Para állambeli Altamira börtönben, jelentették a brazil hatóságok. A börtönlázadásban legalább 57-en vesztették életüket.

16 áldozatot lefejeztek, a többiek megfulladtak, miközben a börtön egy részét felgyújtották, jelentették be az illetékesek sajtótájékoztatójukon.

A lázadó rabok két börtönőrt túszul ejtettek, de aztán elengedték őket.

Az áldozatok gyászoló rokonai gyülekeznek az Altamira börtön előtt. A börtönben hétfőn az A-osztályú Kommandó nevű banda tagjai rágyújtották az egyik börtönszárnyat a rivális Vörös Parancsnokság banda tagjaira. 16 embert lefejeztek, 41-en megfulladtak a füsttől.
photo_camera Az áldozatok gyászoló rokonai gyülekeznek az Altamira börtön előtt. A börtönben hétfőn az A-osztályú Kommandó nevű banda tagjai rágyújtották az egyik börtönszárnyat a rivális Vörös Parancsnokság banda tagjaira. 16 embert lefejeztek, 41-en megfulladtak a füsttől. Fotó: Lilo Clareto/dpa Picture-Alliance/AFP

A beszámoló szerint a bandaháború helyi idő szerint hétfő reggel hétkor robbant ki, és délig tartott. Az A-osztályú Kommandó (CCA) nevű banda tagjai gyújtották rá a rivális Vörös Parancsnokság nevű banda tagjaira a börtön egyik szárnyát. Ennek felépítése olyan, hogy a tűz nagyon gyorsan tudott terjedni benne. Sok áldozat emiatt vesztette életét, megfulladt a füstben.

A CCA két börtönőrt túszul ejtett, de mivel alapvetően a leszámolás volt a céljuk a Vörös Parancsnoksággal, hamar elengedték őket.

A hatóságok szerint nem volt előjele az erőszaknak. A börtön ugyanakkor nagyon túlzsúfolt, az eredetileg kétszáz fősre tervezett intézményben 309 embert tartottak fogva - vagyis a fogva tartottak csaknem húsz százaléka vesztette életét a lázadásban. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.