A német külügyminiszter a náci megszállókkal szembeni lengyel ellenállást méltatta Varsóban

külföld
2019 július 31., 19:49
comments 106

A náci megszállókkal szembeni lengyel ellenállást méltatta szerdán Varsóban az 1944-es varsói felkelés 75. évfordulójának alkalmából Heiko Maas német külügyminiszter.

A külügyminiszter szerint Németországban is jobban kellene tudatosulnia annak, „hányan szálltak szembe itt Varsóban Hitlerrel”. Maas a lengyelek „hihetetlen ellenállóerejét” emelte ki.

„Csak mélységes szégyent érezhetünk azért, amit a lengyelek a németektől, Németország nevében elszenvedtek”

– mondta, utalva arra a szenvedésre, amit a lengyel lakosság Varsóban és az egész országban elviselni kényszerült a II. világháborúban.

A német miniszter szerint éppen ezért a „bizalom különleges jelének” érzi a meghívását Varsóba az 1944-es felkelés évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre. Egyben háláját fejezte ki, hogy Lengyelország és Németország ma „szomszédokként és barátokként erős bizalommal van egymás iránt”.

Maas a varsói vezetésnek arról a követeléséről szólva, hogy Németország továbbra is jóvátétellel tartozna Lengyelországnak a II. világháborúban okozott károkért, azt mondta: a berlini kormány jogilag lezártnak tekinti azt az ügyet, de Németország továbbra is „erkölcsi felelősséget vállal a II. világháborúért és azért, amit Lengyelországban tett”. Sosem szabad elfelejteni, mekkora szenvedést okozott Németország a II. világháborúban más országoknak és népeknek – mondta.

Heiko Maas német külügyminiszter, az SPD politikusa Varsóban 2019. július 31-én.
photo_camera Heiko Maas német külügyminiszter, az SPD politikusa Varsóban 2019. július 31-én. Fotó: Kay Nietfeld/dpa/AFP

Heiko Maas a vendéglátójával, Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján is megismételte, hogy Németország erkölcsi felelősséget visel a háborúért, de a jóvátétel ügyét lezártnak tekinti.

Lengyelország viszont „igazságtalannak érzi az elszenvedett veszteségek miatti jóvátétel hiányát” – mondta Czaputowicz, aki szerint „semmi ok sincs arra, hogy a kétoldalú kapcsolatokban kerüljék a témát”. A lengyel fél szerint a jóvátételt illetően a veszteségek felmérésével foglalkozó parlamenti testület térfelén van a labda – mondta Czaputowicz. „A külügyminisztérium a megbízott parlamenti képviselők munkájának eredményére és a végső jelentésére vár, és úgy vélem, hogy ez jó alapot szolgáltathat a jövőbeli tárgyalásokhoz” – mondta.

A lengyel külügyminiszter kedvezően fogadta azt az elgondolást, hogy állítsanak emlékművet Berlinben a II. világháború lengyel áldozatainak. „Szerintünk ennek a megépítendő emlékműnek az áldozatokról való megemlékezés és rájuk való gondolás helyének kell lennie, és egyben nevelési célokat kellene szolgálnia” – mondta a miniszter. „Az emlékmű fontos jelképes gesztus és annak a jele lenne, hogy Németország együttérzően viszonyul a lengyel történelmi érzékenységhez” – mondta.

75 éve, 1944. augusztus 1-én robbantott ki fegyveres felkelést Varsóban a földalatti ellenállás a megszálló németek ellen. A lengyel fővárostól nem messze lévő szovjet hadsereg egységei nem siettek a felkelők segítségére, így a 20 ezer katona és 200 ezer civil életét követelő küzdelem két hónap után elbukott.

Maas csütörtökön a lengyel főváros Wola nevű negyedében elkövetett mészárlás áldozatairól emlékezik meg. A városrészben nem sokkal a felkelés kirobbanása után SS-alakulatok kb. 50 ezer civilt gyilkoltak le. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.