Glettel ment neki az alpolgármester a herceghalmi kápolna milliókért restaurált falainak

POLITIKA
2019 július 31., 12:25
comments 331

Eddig több mint 20 millió forintot költött a herceghalmi önkormányzat a település pici, kisebb mint 20 négyzetméteres temetőkápolnájának felújítására. Hogy pontosan mire mennyi pénz ment el, nem tudható, mert nem hozzák nyilvánosságra, de a legnagyobb tételt valószínűleg az eddigi restaurációs munkák jelentették. 

A Herceghalom, mert itt lakom közösségi csoport Facebook-oldalán azt írják, a boltív és a szentély falfelületeit feltárták, konzerválták, és a megtalált színeket korábban kiegészítették. Ezeken a falfelületeken kézzel, ecsettel hetekig dolgoztak. A tervek szerint adományok segítségével a későbbiekben visszafestették volna az alakokat és az angyalokat, de ezeket a falfelületeket váratlanul, kedden a település alpolgármestere, Makay István legletteltette

link Forrás

Az eset óriási felháborodást keltett a helyiek körében, a képviselő-testület több tagja is értetlenül áll a rombolás előtt. Úgy tudjuk, a felújítási munkálatok előtt sem hatástanulmány, sem kivitelezési tervek nem készültek, a vállalkozók szerződéseit sem hozták nyilvánosságra. 

A Facebook-oldalon - melyet a jelenlegi polgármestert ősszel leváltani kívánó, független csapat működtet -  azt írják, az alpolgármester tökéletesen tisztában volt a restaurált és konzervált helyekkel a kápolnában. Szerintük az alpolgármesternek csak annyit kellett volna tennie, hogy a mostani festés előtt kijelölteti azokat a felületeket, melyeket a restaurációs munkák miatt nem szabad lefesteni. 

Az önkormányzati tulajdonban lévő, helyi védettség alatt álló Szeplőtelen Fogantatás-kápolna csak 115 éves, de - mint azt a közösségi oldalon írják - a helyiek számára fontos, ugyanis Herceghalom korábban uradalom volt, így nincsenek a falura jellemző épületek, nincs épített öröksége. Ezért különösen fáj a helybélieknek  a látszólag értelmetlen pusztítás.

Az önkormányzat honlapján az olvasható, a temetőkápolna 1904-ban épült, a helyi temető halottasházának átalakításával, Magdics István kerületi esperes, etyeki plébános közbenjárásával.  „Az épület Metternich Paulina tulajdonában volt, aki alapítványt hozott létre a szentély fenntartására. Az építményt 1904. szeptember 18-án áldotta meg Magdics István. 1929-ben a kápolnát kibővítették, de a második világháborúban az épület komolyan megsérült. A kápolnát 1948-ban maguk a pusztaiak hozták rendbe. Szapóry István tanító vezényletével az elpusztult oltár mintájára, a Herceghalmon lakók és a biai mesterek újat készítettek. A példás gonddal restaurált kápolnát 1948-ban Andresz János biai festő dekorálta, majd ugyanezen év november 1-jén Shvoy Lajos megyéspüspök szentelte fel”.

Az alpolgármester egyébként júliusban benyújtott előterjesztésében azt kérte, szavazzanak meg további több 10 millió forintot a felújításra, így az összköltség úgy 28 millió forintra növekedett. Az ügyben kerestük az egyházmegyét, későbbre ígértek választ, és az alpolgármestert is, akit egyelőre nem tudtunk utolérni. Neki írásban is feltettük kérdéseinket. Úgy tudjuk, Makay István egy helyi Facebook-csoportban azt írta, a nap folyamán az önkormányzati újság honlapján ad tájékoztatást arról, miért volt szükség a falak lemázolására.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.