A kínai hadsereg figyelmeztette a hongkongiakat, hogy megvédi őket

külföld
2019 augusztus 01., 03:57
comments 105

Először szólalt meg kínai katonai vezető a hetek óta tartó tüntetések kirobbanása óta. Csen Tao-hsziang hongkongi parancsnok a Kínai Néphadsereg alapításának évfordulója alkalmából tartott beszédében kijelentette, hogy a tüntetők „súlyosan veszélyeztették az emberek életét és biztonságát”, és a hadsereg „elszántan fogja védelmezni Hongkong nemzeti szuverenitását, biztonságát, stabilitását és fejlődését”.

Bár a szavai úgy hangoznak, mintha valami idegenek vagy egy agresszív kis csoport fenyegetné a békés lakosságot, az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb tüntetéssorozatában a 7 milliós városállam lakosságának jelentős része, egyes becslések szerint egymillió ember vett részt. 

photo_camera Az egyik nagy tüntetés június 16-án Fotó: HECTOR RETAMAL/AFP

A tüntetők radikálisabb szárnya még a helyi törvényhozás épületét is megszállta, többeket letartóztattak, a rendőrök pedig keményen felléptek velük szemben. A tiltakozásokat eredetileg kiváltó törvényt - amely alapján könnyedén ki lehetett volna adni hongkongi állampolgárokat Kínának - visszavonták a példátlan ellenállást látva, de azóta nyilvánvaló lett, hogy ez csak az egyik probléma a sok közül.

Az alapvető konfliktus úgy írható le, hogy a 22 éve Kínához tartozó, de részleges önállósággal bíró város lakói közül sokan egyre szorongatóbbnak érzik a kommunista diktatúra jelenlétét. Pekingnek nagyon fontos a szabadabb politikai és gazdasági környezetben virágzó Hongkongból érkező bevétel, ezért meghagy előjogokat, de a kiadatási törvény is mutatja, hogy teszteli, meddig mehet el.

A Guardiannek nyilatkozó szakértő, Andreas Fulda szerint a katonai beavatkozással fenyegetés inkább a pszichikai hadviselés része, ilyesmit egyelőre nehéz lenne elképzelni. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt