Gumilövedékkel mentek a rendőrök a tüntetőkre Hongkongban

Tbg
külföld
2019 július 27., 19:00
comments 56

Tízezren tüntettek szombaton Hongkong Yuen Long körzetében, ahol hetek óta egyre feszültebb a helyzet az utcán. Ezúttal a rendőrség nem is engedélyezte a demonstrációt, ezért is lépett fel ellene erővel: késő este könnygázzal és gumilövedékkel oszlattak, kilencen sérültek meg.

A tüntetők hetek óta azért tiltakoznak, hogy megakadályozzanak egy olyan törvénymódosítást, amely szerint egy hongkongi elítélt adott esetben kiadható lenne az egypártrendszert működtető Kínának.

Ezúttal azonban kokrétabb oka is volt a demonstrációnak: a múlt vasárnapi tüntetést ugyanis ismeretlen, fekete fehér ruhás személyek verték szét. Körülbelül száz ember botokkal felszerelkezve támadt a demonstrálókra, 45-en sérültek meg. A gyanú szerint a helyi maffia emberei lehettek, akik a rendőrség helyett léptek fel a tüntetőkkel szemben. Míg a tüntetők fekete ruhákban, a verőemberek világos, színes ruhába öltöztek. (A Reuters videós összefoglalójában láthatóak a durva jelenetek.)

A rendőrség éppen erre hivatkozva nem engedélyezte a mai demonstrációt, mondván továbbra is fennál a veszélye, hogy a tüntetők összecsapnak a "helyi erőkkel". Ez pedig a még mindig demokratikusnak számítható Hongkongban különösen szokatlan, hiszen a rendőrség engedélyezni szokta a demonstrációkat.

Délután 5-kor kezdte el a rendőrség oszlatni az addig rendben vonuló, bár időnként egy-egy kordont és egy járőrautót megrángató tömeget. Késő este sütötték el a gumilövedékes fegyvereket, hogy a maradék néhány száz tüntetőt elkergessék. 

A tüntetők szombaton már nemcsak a törvény visszavonását követelték, hanem a rendőri erőszak elleni eljárások megindítását, illetve arra is választ vártak, miért avatkozott be a rendőrség olyan lassan, amikor a maffia feltételezett emberei támadtak a tömegre múlt héten vasárnap.

A BBC kínai kiadása arról értesült, hogy a rendőrök szintén tudhatták, hogy a maffia fog fellépni vasárnap, és azt tanácsolták egy kolléga rokonának, hogy még véletlenül se viseljen fekete ruhát. A tüntetéseken ezért a maffiatagok kinyomtatott fényképeit hajigálták a tüntetők felé, ez látszik a fenti képen.

A BBC és a Reuters tudósításai alapján felmerül a gyanú, hogy a Peking-barát politikusok kifejezetten a demonstrálók ellen hangolják a helyieket. Junius Ho, egy Peking-párti törvényhozó házát azután dúlták fel ismeretlenek, hogy felvétel készült arról, ahogy kezet ráz a múlt vasárnapi tüntetést szétverők egyikével. A Reuters korábban szintén dokumentálta, ahogy egy kínai kormánytag egy helyi falusi ünnepségre látogatott el, és arra biztatta a helyieket, „védjék meg otthonaikat”.

A törvényről április 3-án hallhattak először Hongkongban, az első demonstráció június 9-én volt. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.