A Legfőbb Vezető meg volt elégedve az új észak-koreai rakétákkal

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
KIm Dzsongun megtekinti az új rakétáit a múlt heti tesztenFotó: KCNA VIA KNS/AFP

Újfajta rakétarendszert tesztelt szerdán Észak-Korea, és ezúttal is Kim Dzson Un észak-koreai vezető felügyelete alatt - derül ki a KCNA állami hírügynökség jelentéséből. 

Az „új típusú, nagy kaliberű, többször bevethető, irányítható rakétarendszer” tesztje igazolta a rakéták harcászati és műszaki jellemzőit, továbbá csapásmérő képességüket, és így főszerephez juthatnak a szárazföldi hadműveletekben - írja büszkén a KCNA. Maga a Legfőbb Vezető pedig máris „kikerülhetetlen fenyegetésként” emlegeti a fegyvert.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerda reggel adott hírt arról, hogy Észak-Korea két rakétát lőtt ki az északkeleti parton fekvő Vonszan közeléből. Mindkét rakéta mintegy 250 kilométert tett meg közel 30 kilométeres magasságban repülve. A fegyvereket mozgatható rakétaindító-állásról lőtték ki. Észak-Korea múlt csütörtökön is fellőtt két rövid hatótávolságú rakétát ugyanonnan, akkor a KCNA közölte, hogy a Kim Dzsong Un által figyelemmel kísért „új típusú taktikai irányított fegyver” indítása 

figyelmeztetés volt Dél-Koreának, hogy hagyjon fel a csúcstechnológiájú fegyverzet importjával és az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlataival. 

Egy dél-korai kirakatban megy a tévé, július 31-énFotó: JUNG YEON-JE/AFP

A Reuters érdeklődésére washingtoni kormányilletékesek azt mondták szerdán, hogy az újabb észak-koreai rakétakísérletek ellenére megtartják a hamarosan kezdődő közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot, a tervek nem változtak. 

A múlt heti volt Phenjan első rakétakísérlete azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un június végén váratlanul harmadszor is találkozott egymással, ezúttal Panmindzsonban, a két Koreát immár 66 éve elválasztó demilitarizált övezetben. A találkozóra azért volt szükség, mert Trump és Kim februári vietnami találkozója után a két fél között megrekedtek a Koreai-félsziget atommentesítését célzó tárgyalások. 

Észak-Korea legutóbb májusban hajtott végre a múlt csütörtökihez és a szerdaihoz hasonló rakétakísérletet. Trump azt nyilatkozta, hogy a kis hatótávolságú rakéták őt nem zavarják, míg John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azt közölte szerdán, hogy a közelmúltbeli észak-koreai rakétakísérletek nem szegik meg azokat az ígéreteket, amelyeket Kim tett Trumpnak. „De fel kell tennünk a kérdést, hogy mikor veszi kezdetét a tényleges diplomácia, mikor kezdődnek meg a szakértői szintű tárgyalások az atommentesítésről, mivel Kim Dzsong Un június 30-án megismételte, hogy kész erre. Mi még várunk arra, hogy halljuk ezt Észak-Koreától” - fogalmazott Bolton. (New York Times, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.