Idén nyáron elpusztult a világ északi simabálnáinak legalább két százaléka

környezetvédelem
2019 augusztus 03., 07:10
comments 45

Idén nyáron elpusztult a különösen veszélyeztetett északi simabálnák két százaléka. Mivel egy különösen veszélyeztetett fajról beszélünk, darabra ez mindössze nyolc egyedet jelent - de hát összesen volt belőlük négyszáz - a CBS cikke szerint "körülbelül 411" - a világban. Ilyen kis populációnál már egy példány elvesztése is értelmezhető százalékosan.

Mind a nyolc, a nyáron elpusztult példányt kanadai vizekben találták. Ez önmagában is különös, így érthetően aggodalmakat keltett a kutatókban, akik most próbálják felderíteni a pusztulásuk okát.

Ami akár a halászat is lehet, legalábbis Sean Brilliant, a Kanadai Vadvilágszövetség konzervációs biológusa szerint a nyolc elpusztult egyeden túl jelenleg háromról tudnak, amelyek halászhálóba gabalyodva küzdenek az életükért.

link Forrás

Brilliant szerint az északisímabálna-állomány jelenleg meredeken zuhan, bár most "hihetetlen mértékű figyelem és érdeklődés irányul arra, hogy ezeket a baleseti halálokat megelőzzük". Ő maga optimista, hogy megállítható a folyamat, de ez még sok munkát és fontos döntéseket igényel. Szerinte ugyanis a most hirtelen megemelkedett halálozás javarészt a korábban még nyáron is hajózhatatlan északi tengeri területeken egyre fokozódó gazdasági aktivitás folyománya.

A pusztulás mértéke amúgy más szakértők szerint még nagyobb is lehet annál, amiről a hírek szólnak. Heather Pettis, az Anderson Cabot Óceáni Élet Központ kutatója szerint a bálnatetemek elsüllyedése miatt valószínűleg csak a halálesetek 40-50 százalékát tudjuk felderíteni. Vagyis szerinte "nagyon is valószínű, hogy az állomány két százalékánál nagyobb az idei veszteség".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.