Szenzáció: Maurer Dórának önálló kiállítása nyílik a Tate-ben

Ha egyszer megírják a kortárs magyar képzőművészek külföldi szerepléseinek krónikáját, minden bizonnyal önálló fejezetet kap a Maurer Dóra életművének keresztmetszetét a londoni Tate Modernben bemutató, augusztus 5-én nyíló kiállítás - írja a hvg.hu, és ez tényleg nem tűnik túlzásnak.

Magyarországi művész nem nagyon jutott még ilyen lehetőséghez: a Tate Modern a képzőművészeti világ egyik középpontja, amelynek nem csak az évi 5-6 millió látogató ad súlyt, hanem az is, hogy aki itt saját tárlattal mutatkozhat be, az feljebb kerül eggyel a művészettörténészek és műgyűjtők polcain.

A magyar képzőművészet kategóriában Prima Primissima-díjra jelölt Maurer Dóra Kossuth-díjas grafikus, festő, filmkészítő budapesti otthonában 2018. szeptember 28-ánFotó: Czimbal Gyula/MTI/MTVA

Az mondjuk nem meglepő, hogy ez először Maurer Dórának sikerült. Az 1937-ben született grafikus és festő tekintélyét jelzi, hogy a Műértő befolyást mérő listáin gyakorlatilag minden évben ő végez a legelőkelőbb helyen a művészek közül. De ennél fontosabb, hogy külföldön is egymást érték a kiállításai, és számos jelentős gyűjteményben szerepel. Többek között a Tate is vásárolt már a munkáiból a hetvenes évektől kezdve, végül pedig 2013-ban szereztek be egy nagyobb kollekciót a munkáiból.

Az augusztus 5-től egy éven keresztül, ingyenesen látogatható 

kiállításon jórészt tehát már a saját anyagaiból tud válogatni a Tate. Lesznek grafikák, fotók, videók és festmények is az elmúlt 50 évből, amelyek a leírás szerint „kiemelik azt a játékos konceptuális megközelítést, amely a különböző médiumokban folytatott kísérleteit jellemzi.”

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér