Évtizedeken át a kutatók szeme előtt volt, de csak most fedeztek fel egy új dinófajtát

Egy dél-afrikai múzeum gyűjteményében lapult egy eddig ismeretlen dinoszauruszfaj maradványa több mint 30 éven át: a galibát az okozta, hogy a megtalált csontokat a jelek szerint rosszul kategorizálták annak idején, és ezért a dinót a Massospondylus egyik példányaként tartották számon, írja a Guardian

Nemrég azonban részletes elemzést végeztek a 200 millió éves csontvázon, és ekkor derült ki, hogy nemcsak egy új fajról, hanem egyenesen egy új nemről lehet szó: a  Ngwevu intloko névre keresztelt dinó kifejlett példánya négy méter hosszú és 300 kilogramm lehetett, és a feltételezések szerint hengerformájú teste lehetett. Elsősorban növényeket fogyaszthatott, de a kutatók szerint időnként kisebb állatokat is megehetett, ha a sors úgy hozta. 

A felfedezést londoni kutatók tették, kik a dél-afrikai múzeum gyűjteményét elemezték újra, modern eszközök segítségével. A dinó szinte teljes csontváza megvan, még 1978-ban akadtak rá Dél-Afrikában. A kutatás egyik résztvevője szerint akadtak már, akik egy ideje sejtették, hogy ez egy másfajta dinoszaurusz maradványa lehet, hiszen a koponyája szélesebb volt, mint a többi ismert Massospondylusznak

Massospondylusok amúgy kifejezetten elterjedtek voltak Afrika déli részén, számos lelet maradt utánuk, így könnyű volt összehasonlító vizsgálatokat végezni. A most vizsgált csontváz egy kifejlett egyed után maradt fenn, amely a számítások szerint tízéves korában pusztulhatott el. A Ngwevu-dinók a korai, nagytestű növényevő fajok közé tartozhattak. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.