Idén már legalább 622 ember meghalt dengue-lázban a Fülöp-szigeteken

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A Fülöp-szigetek júliusban nemzeti vészhelyzetet hirdetett járvány miatt, a pusztító dengue-lázban legalább 622-en haltak meg az idén.

Az egészségügyi minisztérium szerint január és július 20. között 146 ezer fertőzéses esetet regisztráltak, ami 98 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.

A dengue-láz a szubtrópusi és trópusi régiókban, főleg Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában előforduló, magas lázzal, ízületi fájdalmakkal és hányással járó fertőző megbetegedés, aminek a szövődményei szélsőséges esetekben halálosak lehetnek. A vészhelyzetet azért hirdették ki, hogy beazonosíthassák azokat a régiókat, ahol komolyabban fel kell lépni a járvány ellen.

A betegség az ország hét régiójában meghaladta a járványküszöböt, további háromban pedig elérte a járványveszélyt. Mindeközben a megbetegedések száma folyamatosan nő, mivel az esőzések kedvező életkörülményeket teremtenek a dengue-láz kórokozóját terjesztő egyiptomi csípőszúnyognak.

A WHO adatai szerint az elmúlt évtizedekben a dengue-láz előfordulása drámaian nőtt világszerte.

A Fülöp-szigeteken azért is terjed most jobban a láz, mert a lakosok közül sokan félnek a védőoltástól.

A 2 éves Kyle Valdezt oltják be 2018. március 5-én Manilában.Fotó: Noel Celis/AFP

Szerdán járványveszélyt hirdettek Nicaraguában a dengue-láz rohamos terjedése miatt. Ott az idén nyolcan haltak meg, és becslések szerint 55 ezren betegedtek meg a kórban. Története legsúlyosabb dengue-láz járványa sújtja Bangladest is, ahol az idén eddig több mint 17 ezer esetet és a betegségből eredő 14 halálesetet jegyeztek fel. (BBC, MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.