Az életünkért küzdünk, mondta Fiji klímaváltozásügyi minisztere

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Aiyaz Sayed-Khaiyum (jobbra) Emannuel Macron francia államfőnek mutatja, hogy milyen hatása lesz a globális felmelegedésnek a szigetországra.Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Ambíciózus klímacsomagot terjesztett a parlament elé a fiji kormány. A Csendes-óceáni szigetországot nagyon komolyan fenyegeti a felmelegedés, a növekvő tengerszint miatt az ország nagy része víz alá kerülhet. Ezért most például teljes települések elköltöztetését tervezik.

Aiyaz Sayed-Khaiyum, az ország klímaváltozásügyi minisztere szerint a globális felmelegedés miatt "az életünkért és a megélhetésünkért küzdünk". Ráadásul minderre önhibájukon kívül kényszerülnek. Ezért is nevezték "súlyosan felelőtlennek és önzőnek" azt, hogy a világ kormányai minden jel szerint elengedték azt a célt, hogy 1,5 fokban korlátozzák a felmelegedést. Fijit amúgy már ez is fenyegetné, de az ennél nagyobb léptékű felmelegedés katasztrofális következményekkel járhat.

A klímacsomag részeként szigorúan korlátozzák a műanyaghasználatot, és 2050-re nettó karbonsemlegessé tennék a szigetországot. Emellett megteremtik a veszélyeztetett közösségek áttelepítésének keretrendszerét is. (Via The Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 5,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!