Az életünkért küzdünk, mondta Fiji klímaváltozásügyi minisztere

Aiyaz Sayed-Khaiyum (jobbra) Emannuel Macron francia államfőnek mutatja, hogy milyen hatása lesz a globális felmelegedésnek a szigetországra.Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

Ambíciózus klímacsomagot terjesztett a parlament elé a fiji kormány. A Csendes-óceáni szigetországot nagyon komolyan fenyegeti a felmelegedés, a növekvő tengerszint miatt az ország nagy része víz alá kerülhet. Ezért most például teljes települések elköltöztetését tervezik.

Aiyaz Sayed-Khaiyum, az ország klímaváltozásügyi minisztere szerint a globális felmelegedés miatt "az életünkért és a megélhetésünkért küzdünk". Ráadásul minderre önhibájukon kívül kényszerülnek. Ezért is nevezték "súlyosan felelőtlennek és önzőnek" azt, hogy a világ kormányai minden jel szerint elengedték azt a célt, hogy 1,5 fokban korlátozzák a felmelegedést. Fijit amúgy már ez is fenyegetné, de az ennél nagyobb léptékű felmelegedés katasztrofális következményekkel járhat.

A klímacsomag részeként szigorúan korlátozzák a műanyaghasználatot, és 2050-re nettó karbonsemlegessé tennék a szigetországot. Emellett megteremtik a veszélyeztetett közösségek áttelepítésének keretrendszerét is. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér