Őrizetbe vették a korrupcióval vádolt volt kirgiz elnököt

Frissítés: Mégsem biztos, hogy őrizetbe került a volt kirgiz elnök, a hívei folytatják az összecsapásokat a Szpecnazzal.

Őrizetbe vették szerdán a korrupcióval vádolt Almazbek Atambajev volt kirgiz államfőt – közölte az exelnök stábja, ami szerint „a kirgiz különleges alakulatok (Specnaz) őrizetbe vették, és ismeretlen helyre vitték Atambajevet”.

Kirgizisztánban a nap folyamán indítottak rendőrségi műveletet a volt elnök őrizetbe vételére. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szemtanúkra hivatkozva úgy értesült, hogy Atambajev Bes-Kungej településén lévő házát kirgiz különleges alakulatok vették körbe, és gumilövedékeket meg hanggránátokat lőttek ki a volt államfő híveire, akik megpróbáltak áttörni a hatósági kordonon.

Az exelnök hívei kövekkel dobálták a biztonsági erők tagjait, és botokkal próbáltak utat törni maguknak. A legfrissebb hírek szerint legalább tízen megsebesültek, köztük egy helyi újságíró.

A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a mentők is. A ház felett helikopterek köröztek.

Atambajevet korábban háromszor is beidézték, hogy tegyen tanúvallomást egy bűnöző, Aziz Batukajev törvényellenes szabadlábra helyezése ügyében. A volt elnök szándékosan figyelmen kívül hagyta az értesítéseket, és csak írásban volt hajlandó válaszolni a bíróságnak. A kirgiz törvények értelmében, ha valaki háromszor nem tesz eleget annak, hogy személyesen megjelenjen a törvényszéken és tanúvallomást tegyen, a rendőrség kényszert alkalmazhat az előállíttatása érdekében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozójukon kezet fog Almazbek Atambajevvel, a Kirgiz Köztársaság elnökével Biskekben 2016. április 26-án.Fotó: KKM/MTI

A kirgiz parlament június végén megfosztotta mentelmi jogától Atambajevet, aki 2011 és 2017 között volt elnök. Többek között azzal vádolják, hogy korrupciós ügybe keveredett a biskeki hőerőmű korszerűsítésével kapcsolatban, törvénytelenül tett szert földtulajdonra, és a hatalmával visszaélve bűnbandák vezetőinek nyújtott védelmet. (MTI)