Mégsem biztos, hogy őrizetbe került a volt kirgiz elnök, a hívei folytatják az összecsapásokat a Szpecnazzal

bűnügy
2019 augusztus 07., 20:34

Újabb értesülések szerint mégsem sikerült őrizetbe venni a kirgiz különleges alakulatoknak a korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolt volt kirgiz elnököt, Almazbek Atambajevet, és folytatódnak az összecsapások az exelnök házánál.

A volt elnök stábja korábban azt állította, hogy a kirgiz különleges alakulatok (Szpecnaz) őrizetbe vették, és ismeretlen helyre vitték Atambajevet, de legutóbb már azt közölték: a volt államfő hívei ellenállást tanúsítanak Atambajevnek a Bes-Kungej település határában fekvő, Biskek melletti Koj-Tas faluban lévő házában, és visszaverték a biztonsági erők rohamát, a Szpecnaz több tagját pedig elfogták és lefegyverezték.

A helyszínen fegyverropogást lehetett hallani, a hatóságok lekapcsolták az áramszolgáltatást, és helyenként tűz ütött ki a rezidencia területén. Atambajev hívei barikádokat emeltek, és gumiabroncsokat égettek, hogy távol tartsák a biztonsági erőket.

A volt elnök támogatói a rezidencia falánál
photo_camera A volt elnök támogatói a rezidencia falánál Fotó: Szputnyik

Az egészségügyi minisztérium szerint az egyik katonát meglőtték.

De a kirgiz nemzetbiztonsági bizottság tagadta, hogy a Szpecnaz tagjai megadták volna magukat Atambajev híveinek, folytatják a műveletet, amiben állításuk szerint kizárólag gumilövedékeket használtak.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a biztonsági erők több száz tagját vezényelték a biskeki belügyminisztérium épületéhez, ahova teherautók is érkeztek.

Időközben blokkolták a jelenlegi elnök, Szooronbaj Dzsejenbekov éles hangú kritikusaként ismert Atambajev befolyása alatt álló tévécsatornákat. Dzsejenbekov megszakította a szabadságát, és visszaindult Biskekbe.

Kirgizisztánban a nap folyamán indítottak rendőrségi műveletet a volt elnök őrizetbe vételére. A legfrissebb értesülések szerint legalább tucatnyian megsebesültek az összetűzésekben, köztük egy helyi újságíró.

Sebesült férfit visznek el a rezidencia közeléből
photo_camera Sebesült férfit visznek el a rezidencia közeléből Fotó: Szputnyik

Atambajevet korábban háromszor is beidézték, hogy tegyen tanúvallomást egy bűnöző, Aziz Batukajev törvényellenes szabadlábra helyezése ügyében. A volt államfő szándékosan figyelmen kívül hagyta az értesítéseket, és csak írásban volt hajlandó válaszolni a bíróságnak. A kirgiz törvények értelmében, ha valaki háromszor nem tesz eleget annak, hogy személyesen megjelenjen a törvényszéken és tanúvallomást tegyen, a rendőrség kényszert alkalmazhat előállítása érdekében.

Almazbek Atambajev a biskeki rezidenciája bejáratánál 2019. június 27-én.
photo_camera Almazbek Atambajev a biskeki rezidenciája bejáratánál 2019. június 27-én. Fotó: Vjacseszlav Oseledko/AFP

A kirgiz parlament június végén megfosztotta mentelmi jogától Atambajevet, aki 2011 és 2017 között volt elnök. Egyebek között azzal vádolják, hogy korrupciós ügybe keveredett a biskeki hőerőmű korszerűsítésével összefüggésben, törvénytelenül tett szert földtulajdonra, illetve hatalmával visszaélve bűnbandák vezetőinek nyújtott védelmet. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.