Mégsem biztos, hogy őrizetbe került a volt kirgiz elnök, a hívei folytatják az összecsapásokat a Szpecnazzal

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Újabb értesülések szerint mégsem sikerült őrizetbe venni a kirgiz különleges alakulatoknak a korrupcióval és hatalommal való visszaéléssel vádolt volt kirgiz elnököt, Almazbek Atambajevet, és folytatódnak az összecsapások az exelnök házánál.

A volt elnök stábja korábban azt állította, hogy a kirgiz különleges alakulatok (Szpecnaz) őrizetbe vették, és ismeretlen helyre vitték Atambajevet, de legutóbb már azt közölték: a volt államfő hívei ellenállást tanúsítanak Atambajevnek a Bes-Kungej település határában fekvő, Biskek melletti Koj-Tas faluban lévő házában, és visszaverték a biztonsági erők rohamát, a Szpecnaz több tagját pedig elfogták és lefegyverezték.

A helyszínen fegyverropogást lehetett hallani, a hatóságok lekapcsolták az áramszolgáltatást, és helyenként tűz ütött ki a rezidencia területén. Atambajev hívei barikádokat emeltek, és gumiabroncsokat égettek, hogy távol tartsák a biztonsági erőket.

A volt elnök támogatói a rezidencia falánálFotó: Szputnyik

Az egészségügyi minisztérium szerint az egyik katonát meglőtték.

De a kirgiz nemzetbiztonsági bizottság tagadta, hogy a Szpecnaz tagjai megadták volna magukat Atambajev híveinek, folytatják a műveletet, amiben állításuk szerint kizárólag gumilövedékeket használtak.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a biztonsági erők több száz tagját vezényelték a biskeki belügyminisztérium épületéhez, ahova teherautók is érkeztek.

Időközben blokkolták a jelenlegi elnök, Szooronbaj Dzsejenbekov éles hangú kritikusaként ismert Atambajev befolyása alatt álló tévécsatornákat. Dzsejenbekov megszakította a szabadságát, és visszaindult Biskekbe.

Kirgizisztánban a nap folyamán indítottak rendőrségi műveletet a volt elnök őrizetbe vételére. A legfrissebb értesülések szerint legalább tucatnyian megsebesültek az összetűzésekben, köztük egy helyi újságíró.

Sebesült férfit visznek el a rezidencia közelébőlFotó: Szputnyik

Atambajevet korábban háromszor is beidézték, hogy tegyen tanúvallomást egy bűnöző, Aziz Batukajev törvényellenes szabadlábra helyezése ügyében. A volt államfő szándékosan figyelmen kívül hagyta az értesítéseket, és csak írásban volt hajlandó válaszolni a bíróságnak. A kirgiz törvények értelmében, ha valaki háromszor nem tesz eleget annak, hogy személyesen megjelenjen a törvényszéken és tanúvallomást tegyen, a rendőrség kényszert alkalmazhat előállítása érdekében.

Almazbek Atambajev a biskeki rezidenciája bejáratánál 2019. június 27-én.Fotó: Vjacseszlav Oseledko/AFP

A kirgiz parlament június végén megfosztotta mentelmi jogától Atambajevet, aki 2011 és 2017 között volt elnök. Egyebek között azzal vádolják, hogy korrupciós ügybe keveredett a biskeki hőerőmű korszerűsítésével összefüggésben, törvénytelenül tett szert földtulajdonra, illetve hatalmával visszaélve bűnbandák vezetőinek nyújtott védelmet. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.