Jövőre indulhat a budapesti olajláz!

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Ez az ablaktalan, irodaháznak tűnő Los Angeles-i épület egy már üzemen kívüli olajkutat rejt.Fotó: Google Street View

Pályázatot írtak ki az ún. "Érd szénhidrogén koncessziós területre". A név csalóka, mert bár valóban Érdet is magába foglalja a 675 négyzetkilométeres koncessziós terület, de talán kicsit többeket érint, hogy Budapest egy számottevő részét is. Például bele tartozik a Thököly út és a Dózsa György út sarka, a Népstadion, a Groupama arána, Csepel és Budafok-Tétény is, így ne nagyon lepődjenek meg, ha egyszercsak a lakótelepek mellett is olajkutak jelennek meg.

A pályázat értelmében ugyanis a 2020-as szerződéskötés után a koncesszió nyertese - várhatóan a Mol, vagy valami nagy külföldi olajcég - húsz éven át tárhatja fel és termelheti ki a területen található szénhidrogéneket.

Hogy a gyakorlatban mit jelent egy ilyen koncesszió elnyerése, vagyis tényleg azt, hogy 2020-tól akár a panelek között is olajfúrótornyok lehetnek? Ez a G7 cikke szerint nem derül ki egyértelműen a földtani szolgálat honlapján olvasható, amúgy mellékletekkel együtt több mint 250 oldalas komplex érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálati jelentésből. Abban ugyanis a G= szerint "az ott lakó emberek legfeljebb az olajkutak, üzemek, tárolók, és általában a termelés akadályaiként jelennek meg".

Belterületen mindenesetre elvben nem folytatható bányászati tevékenység, és ezt több önkormányzat jelezte is. Ferencváros és Zugló például egyenesen azt írta a bányászati hivatalnak, hogy területén egyáltalán nem jöhet szóba semmiféle bányászati termelés, írja a G7. A lap szerint "az ezen túli korlátozások viszont puhák, például az is, hogy lakott területtől „rendszerint”, „általában” 300 méter távolságra lehet csak olaj- vagy gáztermelést végezni".

A világban, de legalábbis az USA-ban amúgy létező jelenség a nagyvárosi olajtermelés. Los Angeles alatt is nagy olajmező van, és folyik is termelés, ami csak azért nem tűnik fel, mert az olajkutakat irodaépületeknek álcázzák. (Via G7)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.