Jövőre indulhat a budapesti olajláz!

gazdaság
2019 augusztus 08., 05:42
comments 78
Ez az ablaktalan, irodaháznak tűnő Los Angeles-i épület egy már üzemen kívüli olajkutat rejt.
photo_camera Ez az ablaktalan, irodaháznak tűnő Los Angeles-i épület egy már üzemen kívüli olajkutat rejt. Fotó: Google Street View

Pályázatot írtak ki az ún. "Érd szénhidrogén koncessziós területre". A név csalóka, mert bár valóban Érdet is magába foglalja a 675 négyzetkilométeres koncessziós terület, de talán kicsit többeket érint, hogy Budapest egy számottevő részét is. Például bele tartozik a Thököly út és a Dózsa György út sarka, a Népstadion, a Groupama arána, Csepel és Budafok-Tétény is, így ne nagyon lepődjenek meg, ha egyszercsak a lakótelepek mellett is olajkutak jelennek meg.

A pályázat értelmében ugyanis a 2020-as szerződéskötés után a koncesszió nyertese - várhatóan a Mol, vagy valami nagy külföldi olajcég - húsz éven át tárhatja fel és termelheti ki a területen található szénhidrogéneket.

Hogy a gyakorlatban mit jelent egy ilyen koncesszió elnyerése, vagyis tényleg azt, hogy 2020-tól akár a panelek között is olajfúrótornyok lehetnek? Ez a G7 cikke szerint nem derül ki egyértelműen a földtani szolgálat honlapján olvasható, amúgy mellékletekkel együtt több mint 250 oldalas komplex érzékenységi és terhelhetőségi vizsgálati jelentésből. Abban ugyanis a G= szerint "az ott lakó emberek legfeljebb az olajkutak, üzemek, tárolók, és általában a termelés akadályaiként jelennek meg".

Belterületen mindenesetre elvben nem folytatható bányászati tevékenység, és ezt több önkormányzat jelezte is. Ferencváros és Zugló például egyenesen azt írta a bányászati hivatalnak, hogy területén egyáltalán nem jöhet szóba semmiféle bányászati termelés, írja a G7. A lap szerint "az ezen túli korlátozások viszont puhák, például az is, hogy lakott területtől „rendszerint”, „általában” 300 méter távolságra lehet csak olaj- vagy gáztermelést végezni".

A világban, de legalábbis az USA-ban amúgy létező jelenség a nagyvárosi olajtermelés. Los Angeles alatt is nagy olajmező van, és folyik is termelés, ami csak azért nem tűnik fel, mert az olajkutakat irodaépületeknek álcázzák. (Via G7)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.