Már az emberiség élelmiszerellátását fenyegeti a klímaváltozás

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Már az is veszélybe került, hogy az emberiség képes legyen elegendő élelemmel ellátni magát. Az ENSZ legfrissebb jelentése szerint a példátlan ütemű talajerózió és az ivóvízforrások kiaknázása a klímaváltozás következményeivel együtt már komoly veszélyt jelent az élelmiszerellátásra is.

Az 52 ország száznál is több szakértője által jegyzett jelentésnek csütörtökön csak a summázatát hozták nyilvánosságra Genfben, de már ez az összefoglaló is elég rémisztő. Különös tekintettel arra, hogy a szakértők szerint kifejezetten kevés időnk maradt a probléma kezelésére. Mint írják, már most félmilliárd ember él elsivatagosodó területeken, és a termőréteg 10-100-szor gyorsabban pusztul, mint amilyen ütemben újra tudna termelődni.

Az előrejelzésük szerint a klímaváltozás csak fokozza az erőziót. A felmelegedés miatt egyre szélsőségesebb időjárásban egymást követik a súlyos aszályok és az özönvízszerű esőzések okozta árvizek. Ezek szintén zavarokat okoznak az élelmiszertermelésben, idővel pedig csökkenthetik is a megtermelt mennyiséget.

Cynthia Rosenzweig, a NASA Goddard Intézetének kutatója, a jelentés egyik társszerzője szerint a legnagyobb kockázatot az jelentené, ha több kontinensen egyszerre alakulna ki élelmiszerhiány.

A kutatók javaslatokat is megfogalmaztak, ezek azonban mind nagyon komoly együttműködést feltételeznek. Egyrészt jelentősen módosítani kéne a mezőgazdaság földhasználatát, másrészt pedig emberek sokaságát kéne meggyőzni arról, hogy változtassanak étrendjükön, és a kevésbé intenzív földhasználatot igénylő növényi termékeket egyenek hús helyett. (Via The New York Times)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.