Mi idézhetné meg jobban a Szovjetunió végnapjainak nihilista szellemét egy Csernobilban gyártott vodkánál?

"Remegek, amikor a kezembe fogom" - mondta a BBC-nek Jim Smith, miközben felemelte az első, a csernobili nukleáris baleset után a szennyezés miatt lezárt övezetben termelt gabonából helyben főzött töményszeszt, az Atomik márkanév alatt forgalomba hozott "kézműves" vodkát. Smith a Portsmouthi Egyetem professzora, de a vodkát gyártók szinte kivétel nélkül tudományos fokozattal rendelkeznek: mindannyian a zárt övezetben dolgozó kutatók.

Smith szerint az ital amúgy biztonságos - már amennyire egy évi hárommillió halálos áldozatot szedő drog az -, mert "minden vegyész tudja, hogy a desztilláció során a szennyezések a melléktermékben maradnak". Vagyis szerinte bár a gabona, amiből főzték, valóban radioaktív volt, ahogy a víz is, amiből főzték, a párolás során ezt eltávolították. "Megkértük a barátainkat a Southamptoni Egyetemen, akiknek fantasztikus laboratóriumuk van, hogy találják-e nyomát radioaktivitásnak. Nem találták, minden az észlelési határ alatt volt" - mondta Smith.

A kutatók amúgy azt mondják, hogy a vodka értékesítéséből származó bevételeikből a helyi közösségeket akarják segíteni. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.