Lovasi András: Dudorászunk ahol lehet, Pécsett, Tusványoson, ahová, ameddig hívnak, mindenhol ugyanazt

fesztivál
2019 augusztus 12., 19:36
comments 510

Lovasi András, a Kiscsillag frontembere Tusványoson a 444 kérdéseire arról beszélt, hogy: „Magyarországon az a helyzet, hogy ha valaki koncertezni akar, akkor valószínűleg a NER-be ütközik, mi például a koncertjeink 80-90 százalékánál, hiszen minden fellépési lehetőség felett van valamilyen formában politikai kontroll. De a legtöbb helyen jó ízlésű, jó fej emberek a kulturális szervezők, itt is egyébként, és szóba sem kerül, hogy ki mit gondol a politikáról. Ebből a szempontból mindegy, hogy Tusványos, vagy VOLT Fesztivál vagy kalocsai kolbászsütő verseny. Ha valaki nagyon következetesen »független« akar lenni, akkor húz egy határt, de onnantól nem sokat koncertezik Magyarországon. Mi koncertezünk, ha nem kényszerítenek vállalhatatlan kompromisszumokra.”

Lovasi András zenész, énekes egy budapesti kávézóban interjút ad az MTI-nek 2019. április 10-én.
photo_camera Lovasi András zenész, énekes egy budapesti kávézóban interjút ad az MTI-nek 2019. április 10-én. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A kultúrharccal kapcsolatban úgy fogalmazott: „Borzasztó helyzet, hogy önmagában az, hogy egy gondolkodó ember vagyok, aki nemcsak a barátainak mondja el a véleményét, az egy megmondóemberi státust ér Magyarországon. Közben szívből gyűlölöm a pártpolitika kicsinyességét, és a szélsőliberális hörgést, ami ugyanannyira meg akarja mondani nekem, hogyan viselkedjek, mint ahogy a szélsőjobbosok meg akarják. Ezek számomra ugyanannyira idegesítőek.”

Tamás Gáspár Miklós filozófus a 444-en reagált az elhangzottakra. Mint írta: „A legtöbb embernek nincs meg az a luxusprivilégiuma, hogy a »szélsőliberálisok« is belehörögjenek a múzsaiságába. A legtöbb honfitársunk nem is akad össze hörgő »szélsőliberálisokkal«, csak a kormányablakkal. Egész megyék vannak, ahol egyetlen »szélsőliberális« se hörög.” TGM a sorait úgy zárta: „Dúdoljál csak, kedves Lovasi, mi is dudorászunk veled, ők is dudorásznak veled, mindenki nagyon szeret, nincs semmi zűr, minden a legnagyobb rendben, szervusz.”

Tamás Gáspár Miklós filozófus egy 2018. decemberi tüntetésen.
photo_camera Tamás Gáspár Miklós filozófus egy tavaly decemberi tüntetésen Fotó: Botos Tamás/444

Lovasi András ezután a HVG-n a lap, rá szintén reagáló publicistájának, Hont Andrásnak és TGM-nek egyszerre válaszolva azt írta, TGM a „szélsőliberális hörgés” jelzős szerkezet által ihletve írt pamfletet, pedig „egy szerző-előadó esetében inkább a szerzeményeit vagy például a színpadi tevékenységét szokták kritikával illetni”, de TGM ezt „egy lekezelő félmondattal letudta”. Pedig – írja Lovasi – „ha jobban utánanéz, milyen dalok hangzottak el Tusványoson, talán jobban megérti részvételünk további motivációit (természetesen a NER-hez dörgölőzésen kívül)”, de TGM erre nem volt kíváncsi.

Lovasi idézett egy számából 5 sort (felhívva a figyelmet a kutya motívum következetes használatára):

„Ma még hadd szóljon nincsen gond
Csak a kutyák ugrálnak rátok a láncok végén
Ma még nyaljátok egymás seggét
Körbe ott van a piros pont
Belül mindőtök morogva ül a saját részén”

Lovasi azt írja, bár mára a popműfaj „társadalmi mozgósító ereje (is) fájdalmasan megkopott”, és „mivel nem az Arany-féle velszi bárdok mártírhalála jutott osztályrészemül Tusnádon, hanem életben hagyott ez a ravasz NER”, továbbra sincs jobb ötlete, mi lehetne ezen kívül a dolguk az énekeseknek. Gondolatait így zárja:

„Úgyhogy dudorászunk ahol lehet, Pécsett, Tusványoson, ahová, ameddig hívnak, mindenhol ugyanazt. Önök meg persze, csak írjanak útmutatásokat nekünk tovább, hová nem megy, kinek nem énekel egy bárd, főleg, ha nem velszi, ha épp kritikának akarják hívni, hát hívják annak. Hogy is mondta a Taxisofőrben a garniszálló portása De Nirónak? »Ha neked ettől áll fel cowboy…«”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.