90 százalékos gyógyulást produkált két új ebola elleni kísérleti gyógyszer

Azon ebolával küzdő páciensek körében, akiknél korai stádiumban elkezdték a gyógyszeres kezelést, 90 százalékos gyógyulási ráta volt megfigyelhető két, kísérleti szakaszban lévő gyógyszer hatására. A kísérletet tavaly novemberben kezdték a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Az új gyógyszerek áttörést jelenthetnek az Ebola-vírus megfékezésében, amely eddig csak Kongóban 1800 halálos áldozatot szedett, és hatékony ellenszere eddig nem volt. 

A tesztek során 700 beteget kezeltek négy új gyógyszerrel, a teszteket az USA allergiás és fertőző betegségeket kutató intézete (NIAID) valamint az Egyészségügyi Világszervezet (WHO) koordinálta. Az eredmények 499 páciens esetében már ismerhetők.

Ezek szerint a REGN-EB3 és a mAb114 szerek által kezelt páciensek - ha a korai szakaszban avatkoztak közbe - 91, illetve 89 százalékos felépülési arányt produkáltak. Még akkor is jobb eredményeket hoztak, mint a két másik, a vizsgálatban használt kísérleti gyógyszer (mZapp, Remdesivir), ha későbbi stádiumban lévő betegeket kezeltek velük.

„Soha nem fogunk megszabadulni az Ebolától, de az ilyen [kongói] járványok megelőzhetőek lesznek” -  közölte a hír kapcsán Jeremy Farrar, a Wellcome egészségügyi alap igazgatója, aki szerint az igazi megoldást persze egy hatékony oltóanyag jelentené. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.