90 százalékos gyógyulást produkált két új ebola elleni kísérleti gyógyszer

Azon ebolával küzdő páciensek körében, akiknél korai stádiumban elkezdték a gyógyszeres kezelést, 90 százalékos gyógyulási ráta volt megfigyelhető két, kísérleti szakaszban lévő gyógyszer hatására. A kísérletet tavaly novemberben kezdték a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Az új gyógyszerek áttörést jelenthetnek az Ebola-vírus megfékezésében, amely eddig csak Kongóban 1800 halálos áldozatot szedett, és hatékony ellenszere eddig nem volt. 

A tesztek során 700 beteget kezeltek négy új gyógyszerrel, a teszteket az USA allergiás és fertőző betegségeket kutató intézete (NIAID) valamint az Egyészségügyi Világszervezet (WHO) koordinálta. Az eredmények 499 páciens esetében már ismerhetők.

Ezek szerint a REGN-EB3 és a mAb114 szerek által kezelt páciensek - ha a korai szakaszban avatkoztak közbe - 91, illetve 89 százalékos felépülési arányt produkáltak. Még akkor is jobb eredményeket hoztak, mint a két másik, a vizsgálatban használt kísérleti gyógyszer (mZapp, Remdesivir), ha későbbi stádiumban lévő betegeket kezeltek velük.

„Soha nem fogunk megszabadulni az Ebolától, de az ilyen [kongói] járványok megelőzhetőek lesznek” -  közölte a hír kapcsán Jeremy Farrar, a Wellcome egészségügyi alap igazgatója, aki szerint az igazi megoldást persze egy hatékony oltóanyag jelentené. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.