90 százalékos gyógyulást produkált két új ebola elleni kísérleti gyógyszer

Reggel 4 hírlevél
Amit tudni kell, minden reggel.

Azon ebolával küzdő páciensek körében, akiknél korai stádiumban elkezdték a gyógyszeres kezelést, 90 százalékos gyógyulási ráta volt megfigyelhető két, kísérleti szakaszban lévő gyógyszer hatására. A kísérletet tavaly novemberben kezdték a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Az új gyógyszerek áttörést jelenthetnek az Ebola-vírus megfékezésében, amely eddig csak Kongóban 1800 halálos áldozatot szedett, és hatékony ellenszere eddig nem volt. 

A tesztek során 700 beteget kezeltek négy új gyógyszerrel, a teszteket az USA allergiás és fertőző betegségeket kutató intézete (NIAID) valamint az Egyészségügyi Világszervezet (WHO) koordinálta. Az eredmények 499 páciens esetében már ismerhetők.

Ezek szerint a REGN-EB3 és a mAb114 szerek által kezelt páciensek - ha a korai szakaszban avatkoztak közbe - 91, illetve 89 százalékos felépülési arányt produkáltak. Még akkor is jobb eredményeket hoztak, mint a két másik, a vizsgálatban használt kísérleti gyógyszer (mZapp, Remdesivir), ha későbbi stádiumban lévő betegeket kezeltek velük.

„Soha nem fogunk megszabadulni az Ebolától, de az ilyen [kongói] járványok megelőzhetőek lesznek” -  közölte a hír kapcsán Jeremy Farrar, a Wellcome egészségügyi alap igazgatója, aki szerint az igazi megoldást persze egy hatékony oltóanyag jelentené. (BBC)