Emberméretű pingvin maradványaira bukkantak Új-Zélandon

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

A Canterburryi Múzeum kutatói, Vanesa De Pietri (balra) Paul Scofield (középen) és Gerald Mayr (jobbra) a Crossvallia waiparensis maradványait vizsgálják.Fotó: JOHANNES VAN KAN/AFP

Emberméretű óriáspingvin maradványait fedezték fel az új-zélandi Waiparában. A fosszíliákat még tavaly fedezték fel, mostanra azonosították, hogy egy 1,6 méter magas, nyolcvan kilós, röpképtelen őspingvin maradványai.

A csontokat egy amatőr paleontológus fedezte fel, majd a Canterburyi Múzeum és a frankfurti Senckenberg Természettudományi Múzeum szakértői elemezték, és állapították meg, hogy egy korábban ismeretlen fajhoz tartoznak. A fajtának a Crossvallia waiparensis nevet adták.

A faj legközelebbi ismert rokona a Crossvallia unienwillia, amely körülbelül ugyanakkor élhetett, megkövesedett maradványait 2000-ben fedezték fel az antarktiszi Cross Valley-ben. A Canterburyi Múzeum kurátora, Paul Scofield elmondta, hogy a rokon fajokhoz tartozó madarak fosszíliáinak feltárása Új-Zéland és az Antarktisz szoros kapcsolatát bizonyítja. "Amikor a Crossvallia fajok éltek, az Antarktisz képe nagyon eltért a maitól: a jeges kontinenst erdők borították és az éghajlata sokkal melegebb volt" - magyarázta.

A ma élő pingvinfajok legnagyobbika a császárpingvin, egyedei 1,3 méteresre is megnőnek, súlyuk a 23 kilogrammot is elérheti. (Via MTI)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.