Merkel: Új rendszerre van szükség az EU-s menekültügyben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Új rendszerre van szükség az európai uniós menekültügyi szabályozásban, ezért helyes, hogy az Európai Bizottság megválasztott új vezetője foglalkozni kíván a témával – mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben.

A német kormányfő Gitanas Nauseda litván államfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón kérdésre azt válaszolta: küzdeni kell az embercsempészek ellen, és amennyire csak lehet, vissza kell szorítani az illegális migrációt, hogy irányítható és rendezett legyen a bevándorlás.

Ezért folytatni kell a tárgyalásokat az afrikai országokkal, elő kell mozdítani a békefolyamatot Líbiában meg a politikai rendezést Szíriában, és továbbra is érvényesíteni kell az EU-Törökország menekültügyi megállapodást – közölte.

Ezek mind fontos lépések, és ha ezek után mégis jönnének „migránsok vagy menekültek Németországba, akkor szükségünk van egy új mechanizmusra”, de ez azt is világossá teszi, hogy az ügy minden tagországot érint, „mindenkinek a felelőssége” – mondta Merkel, aki ezért egyetért „Ursula von der Leyen új bizottsági elnökkel, aki azt mondja, hogy újra neki akar futni” a kérdés rendezésének. „Ez mindannyiunknak nagyon jó lenne” – mondta Angela Merkel.

Gitanas Nauseda szerint Litvánia szolidaritást tanúsít, befogad annyi menekültet, amennyit csak tud, és nem ellenezne egy új mechanizmust az ügy EU-s szintű rendezésére. „Megértettük, hogy az Európai Unió tagjaként nemcsak jogaink, hanem kötelességeink is vannak” – mondta a litván elnök, de szerinte az új rendszerben, „a felelősség elosztásában” figyelembe kell venni a tagállamok befogadási kapacitását. (MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.