Merkel: Új rendszerre van szükség az EU-s menekültügyben

eu
2019 augusztus 14., 13:56
comments 210

Új rendszerre van szükség az európai uniós menekültügyi szabályozásban, ezért helyes, hogy az Európai Bizottság megválasztott új vezetője foglalkozni kíván a témával – mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben.

A német kormányfő Gitanas Nauseda litván államfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón kérdésre azt válaszolta: küzdeni kell az embercsempészek ellen, és amennyire csak lehet, vissza kell szorítani az illegális migrációt, hogy irányítható és rendezett legyen a bevándorlás.

Ezért folytatni kell a tárgyalásokat az afrikai országokkal, elő kell mozdítani a békefolyamatot Líbiában meg a politikai rendezést Szíriában, és továbbra is érvényesíteni kell az EU-Törökország menekültügyi megállapodást – közölte.

Ezek mind fontos lépések, és ha ezek után mégis jönnének „migránsok vagy menekültek Németországba, akkor szükségünk van egy új mechanizmusra”, de ez azt is világossá teszi, hogy az ügy minden tagországot érint, „mindenkinek a felelőssége” – mondta Merkel, aki ezért egyetért „Ursula von der Leyen új bizottsági elnökkel, aki azt mondja, hogy újra neki akar futni” a kérdés rendezésének. „Ez mindannyiunknak nagyon jó lenne” – mondta Angela Merkel.

Gitanas Nauseda szerint Litvánia szolidaritást tanúsít, befogad annyi menekültet, amennyit csak tud, és nem ellenezne egy új mechanizmust az ügy EU-s szintű rendezésére. „Megértettük, hogy az Európai Unió tagjaként nemcsak jogaink, hanem kötelességeink is vannak” – mondta a litván elnök, de szerinte az új rendszerben, „a felelősség elosztásában” figyelembe kell venni a tagállamok befogadási kapacitását. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.