Merkel: Új rendszerre van szükség az EU-s menekültügyben

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Új rendszerre van szükség az európai uniós menekültügyi szabályozásban, ezért helyes, hogy az Európai Bizottság megválasztott új vezetője foglalkozni kíván a témával – mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben.

A német kormányfő Gitanas Nauseda litván államfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón kérdésre azt válaszolta: küzdeni kell az embercsempészek ellen, és amennyire csak lehet, vissza kell szorítani az illegális migrációt, hogy irányítható és rendezett legyen a bevándorlás.

Ezért folytatni kell a tárgyalásokat az afrikai országokkal, elő kell mozdítani a békefolyamatot Líbiában meg a politikai rendezést Szíriában, és továbbra is érvényesíteni kell az EU-Törökország menekültügyi megállapodást – közölte.

Ezek mind fontos lépések, és ha ezek után mégis jönnének „migránsok vagy menekültek Németországba, akkor szükségünk van egy új mechanizmusra”, de ez azt is világossá teszi, hogy az ügy minden tagországot érint, „mindenkinek a felelőssége” – mondta Merkel, aki ezért egyetért „Ursula von der Leyen új bizottsági elnökkel, aki azt mondja, hogy újra neki akar futni” a kérdés rendezésének. „Ez mindannyiunknak nagyon jó lenne” – mondta Angela Merkel.

Gitanas Nauseda szerint Litvánia szolidaritást tanúsít, befogad annyi menekültet, amennyit csak tud, és nem ellenezne egy új mechanizmust az ügy EU-s szintű rendezésére. „Megértettük, hogy az Európai Unió tagjaként nemcsak jogaink, hanem kötelességeink is vannak” – mondta a litván elnök, de szerinte az új rendszerben, „a felelősség elosztásában” figyelembe kell venni a tagállamok befogadási kapacitását. (MTI)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.