Vége a türelmi időnek, most már tényleg kötelező irtani a parlagfüvet

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Parlagfűültetvény Budapest Belvárosában, a Bálna közelében 2016 nyarán.Fotó: Olvasónk, Zoltán.

"Ettől az évtől megszűnt a földtulajdonosok és földbérlők kötelező parlagfűirtására vonatkozó türelmi idő" - jelentette ki az M1 csütörtök reggeli adásában a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója, Gyuricza Csaba. Vagyis idén már nem úszhatják meg a gazdák földterületeik parlagfűmentesítését, amit már csak az is indokol, hogy immár Magyarországon is megjelentek a legfőbb allergén növény korai virágzású alfajai. Ez Gyuricza szerint indokolja a korábban július elsejétől kezdődő ellenőrzés és szankcionálás szigorítását is.

Gyuricza tájékoztatása szerint idén júliusban ezért több tízezer polgárőr bevonásával már tartottak parlagfűmentesítési hetet, ami állítása szerint "egy hét intenzív kommunikációt jelentett a témában". Hogy ez mennyire lehetett hatékony? Én például most, augusztus közepén értesültem róla, pedig talán az átlagnál több hírt fogyasztok.

Pedig intenzív kommunikációra Gyuricza szerint is szükség lehet, legalábbis szerinte "probléma", hogy sokan egyáltalán nem ismerik a parlagfüvet, "pedig a védekezés a felismeréssel kezdődik", vagyis nem árt tudni, hogy mégis mit kéne kiirtani.

Magyarországon amúgy kétmilliónál is többen allergiásak a parlagfűre, és számuk évről évre nő. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.