A Füvészkert tavában állították fel Nemecsek Ernő szobrát

Zsigó András keramikus azt a pillanatot örökítette meg, amikor Nemecseket megfürdetik a Füvészkert tavában.Fotó: Via Józsefváros

Szobrot állítottak a fővárosi Füvészkertben Nemecsek Ernőnek, A Pál utcai fiúk egyik legfontosabb alakjának. Nemecsek, a törékeny szőke kisfiú az önfeláldozás példaképe lett a regény által, melyben amúgy életét veszti:

ő az, akit a Pál utcai fiúkkal rivális banda, a Vörösingesek két marcona végrehajtója, a Pásztor testvérek "megfürdetnek" a Füvészkert tavában. A fürdetés után Nemecsek tüdőgyulladást kap, ami a kor viszonyai között gyakran halálos betegség volt - Nemecsek sem éli túl.

Most Zsigó András keramikus szobrát a Füvészkert egyik medencéjében helyezték el a Viktória-házban. Ideiglenesen, mert hamarosan átkerülhet a nagy Pálmaház kismedencéjébe, a regényben is szereplő helyszínre. "Nemecsek heroikus alakja számomra a hűséget, barátságot és az áldozathozatalt jelenti, ezért a fördés sorsdöntő, drámai pillanatát szerettem volna megragadni a szobor arckifejezésében is" - nyilatkozta a Józsefvárosi önkormányzat lapjának Zsigó András keramikus, a szobor alkotója.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.