Soros György megemeli a CEU pénzügyi alapját, hogy biztosítsa az egyetem jövőjét

oktatás
2019 augusztus 16., 11:04

Pénteken a CEU-t alapító Soros György levélben biztosította az egyetemet arról, hogy a magyar kormány intézkedéseinek ellenére a jövőben megemeli az egyetem pénzügyi alapját. 

A levelében azt írta: „Az amerikai diplomák budapesti kiadásának ellehetetlenítésével Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra kényszerítette a CEU-t, hogy az Egyesült Államokban akkreditált képzéseit Bécsbe vigye.

Ennek ellenére a CEU eltökélt abban, hogy a továbbiakban is folytasson mind akadémiai, mind a tágabb közösség számára nyitott eseményeket budapesti kampuszán — ebben számíthat a Nyílt Társadalom Alapítvány segítségére, valamint az én személyes támogatásomra.

Ezúton erősítem meg a júniusi bejelentést, miszerint a CEU-nak biztos a jövője: 

a Nyílt Társadalom Alapítvány meg kívánja növelni az egyetem pénzügyi alapját. 

Szeretném megköszönni a CEU közösségének a Michael Ignatieff elnök-rektor vezetése alatt - a nehéz körülmények ellenére - tanúsított kitartását és az intézmény iránti lojalitását. Ugyancsak hálás vagyok azért a támogatásért, amelyben az egyetem részesült a magyar és a nemzetközi akadémiai világ részéről. Ez a támogatás hozzájárult ahhoz, hogy a CEU az akadémiai szabadság világszerte ismert szimbólumává váljon.”

A Közép-európai Egyetemet (CEU) idén júliusban akkreditálták Ausztriában osztrák magánegyetemként. Az osztrák intézményi akkreditáció részét képezi hat egyetemi program is: a Kultúra, Politika és Társadalom alapképzés, a Filozófia, Politika és Közgazdaság alapképzés, a Nemzetközi Közkapcsolatok mesterképzés, a Közpolitika mesterképzés, a Nők és társadalmi nemek mesterképzés, és a Környezetpolitika és Menedzsment mesterszak.

Mivel a magyar kormány elzárkózik attól, hogy engedélyezze a CEU számára, hogy 2019. január elsejétől új diákokat vegyen fel az amerikai akkreditációjú programjaira, ezért az ezekhez kapcsolódó diplomákat 2019 őszétől a CEU új, bécsi kampuszán fogja kiadni.