A Brexit-szavazás óta egyre többet zaklatják a kelet-európai diákokat a brit iskolákban

külföld
2019 augusztus 23., 06:44

A kelet-európai diákok a bőrükön érzik a Brexit-szavazás óta felerősödött idegenellenességet és rasszizmust, írja a Guardian a University of Strathclyde kutatása alapján. Aszerint ugyanis a 2016-os szavazás óta eltelt időszakban a Nagy-Britanniában iskolába járó kelet-európai diákok 77 százaléka élt át valamilyen rasszista, idegenellenes zaklatást.

A diákok 49 százaléka szerint a szavazás óta sokkal gyakoribbá váltak ezek az incidensek. Beszámolóik szerint ilyen zaklatásban az utcákon és a tömegközlekedésben is részük van. Fizikai erőszak is előfordult közterületen is, bár az a diákok szerint az iskolában gyakoribb.

A kutatásban megkérdezettek egyike arról mesélt, hogy idegengyűlölő beszólogatások közepette megpróbálták felgyújtani a haját. Egy másik pedig elmondta, hogy egészen 6 éves korától 12 éves koráig zaklatták. "Kövekkel dobáltak, gonosz pletykákat terjesztetek rólam, ellopták a dolgaimat, csak azért mert lengyel vagyok".

Több kelet-európai diák arra is panaszkodott, hogy a tanáraik nemhogy nem akadályozzák meg az ilyen incidenseket, hanem néhányuk még csatlakozik is a zaklatókhoz.

Daniela Sime, a jelentés szerzője szerint a támadások és a tanárok tétlensége a zaklatott diákok lelki egészségére is kihat, arról nem is beszélve, hogy mennyire gyengíti a Nagy-Britanniához tartozás érzését ezekben a gyerekekben. Sime szerint a tanárok szerepe nagyon nagy abban, hogy a kelet-európai gyerekek marginalizálva érzik magukat. Szerinte egyes tanárok nyiltan rasszista nézeteket fejtegettek óráikon.

Sime szerint a kutatásban megkérdezett gyerekek az esetek nagy többségét nem is jelentik, főleg azért, mert tanáruk tudott a dologról, mégse tett semmit ellene. Vagy mert úgy érezték, hogy a tanárukat nem érdekelné a dolog.

A kutatók 2016 októbere és 2018 májusa között több mint ezer, 12-18 éves, főleg Lengyelországból, Litvániából és Romániából érkezett, legalább három éve az országban élő diákot kérdeztek meg. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.