A műholdképek alapján úgy tűnik, hogy Észak-Korea atomrakéták indítására képes tengeralattjárón dolgozik

külföld
2019 augusztus 28., 11:55
comments 94

Ballisztikus rakéták kilövésére képes tengeralattjárót épít és talán egy tengeralattjáróról indítható rakéta tesztjét készíti elő Észak-Korea, állítják a Center for Strategic and International Studies nevű amerikai think tank szakértői kereskedelmi műholdak felvételeinek elemzése alapján. Állításuk szerint a Szinpo hajógyárról hétfőn készült felvételek megerősítik az észak-koreai állami média júliusi hírét, mely szerint Kim Dzsongun megszemlélt egy "újonnan épített tengeralattjárót".

Mint elemzésükben írják, a felvételen támogató hajók és egy olyan daru is látható, amit akár arra is használhatnak, hogy kivontassák a tengeralattjárót a rakétakísérlet helyszínére. Arról viszont a felvételek alapján nem tudtak nyilatkozni, hogy mikorra várható a rakétateszt.

Azt is írták, hogy az észak-koreai állami sajtó hangzatos állításaival szemben a rakéták fellövésére képes tengeralattjáró hadrendbe állítása inkább tűnik jövőbeni, mint azonnali veszélynek. Szerintük ugyanis még ha kész is van a tengeralattjáró, akkor is még legalább egy évig kéne tesztelni, mielőtt működőképesnek minősíthetik.

De az, hogy a hajógyár környékén az elmúlt három évben égett a kezek alatt a munka, arra lehet következtetni, hogy a rezsim közel áll hozzá, hogy újabb elemmel bővítse nukleáris csapásmérő képességét. A tengeralattjáróról indítható atomfegyver fontos biztonsági garancia az atomfegyveres rivalizálásban, ez ugyanis biztosítékot jelent arra, hogy még egy, az országot elpusztító csapás esetén is képesek ellencsapásra. (Via NBC News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.