Erről lehet felismerni egy életveszélyes párkapcsolatot

bűn
2019 augusztus 28., 08:30
comments 428

Szinte ugyanazt a sémát követi az összes párkapcsolaton belüli emberölés, állítja egy brit kriminológus, Jane Monckton Smith, aki 372 gyilkossági ügy elemzése után jutott erre. A vizsgált esetek mindegyikében az általában női áldozat korábban együtt járt a legtöbbször férfi elkövetővel. 

Monckton Smith szerint majdnem minden esetben ugyanaz a folyamat zajlott le a két fél között:

  • A jövőbeli elkövetőnek korábban is volt olyan párja, akit zaklatott vagy bántalmazott. 
  • A köztük kialakuló románc hamar komoly kapcsolattá válik.
  • Amíg járnak, a férfi általában kényszeresen ellenőrzi a nőt. 
  • Majd történik valami, ami miatt a jövőbeli tettes elveszíti a kontrollt. Ilyen például, ha anyagi gondokkal szembesül, vagy szakít vele a nő. 
  • Ezután egyre intenzívebben és gyakrabban ellenőrzi a nőt, akár megfigyeli, esetleg öngyilkossággal fenyegetőzik. 
  • Az elkövető gondolkodása megváltozik, úgy dönt, továbblép, és bosszút áll, akár gyilkosság árán is.
  • Ezután jön a felkészülés: fegyvereket vesz, és keresi a lehetőséget, hogy kettesben maradjon a nővel. 
  • Végül megtörténik a gyilkosság, és akár az áldozat gyerekeinek is baja eshet. 

A séma ráhúzható a legtöbb hasonló ügyre, kivéve az első pontot, ami nem mindenkit érint. "Eddig mindig szenvedélyből, spontán elkövetett gyilkosságokról beszéltünk, ami egyszerűen nem fedi a valóságot" - mondta a kutató a BBC-nek. "Ha végignézzük az eseteket, azt látjuk, hogy az elkövető mindig elhatározza és megtervezi a gyilkosságot, és mindig kényszeres kontrollt gyakorol". 

Életeket menthet

A 24 éves Alice Rugglest például azután kezdte megfigyelni a barátja, Trimaan Dhillon, hogy viharos kapcsolatuk véget ért. Ez odáig vezetett, hogy Dhillon 2016 októberében betört Ruggles lakásába, és megölte őt. 

Az áldozat apja, Clive Ruggles szerint minden más lett volna, ha a rendőrség ismeri Monckton Smith nyolclépéses modellját. "Korábban is megfigyelt és kontrollált, ott voltak a figyelmeztető jelek. Ha megnézték volna ezt a modellt, rájöttek volna, hogy az állandó üzengetés, az érzelmi fenyegetések és a többi már mind az ötödik lépés részei voltak". 

A rendőrség viszont nem ismerte a modellt, és arról sem tudott, hogy Dhillont korábban is megvádolták párkapcsolati erőszakkal. "Alice és mi sem tudtunk róla" - mondta az apa, aki szerint egyszerűen nem vették észre, mekkora veszélynek van kitéve a lányuk. 

Monckton Smith jogászoknak, pszichológusoknak és rendőröknek is tartott már képzést a témában. Azt mondta, reméli, hogy az áldozatok és a szakemberek maguktól is észreveszik majd, ha egy párkapcsolat már a hármas vagy az ötös szinten van. 

Úgy látja, a rendőrök nyitottak a kutatási eredményeire, és a nyomozásaik során már használják is őket. Viszont fontosnak tartaná, hogy azt is kikutassák, hogyan lehet biztonságosan elhagyni egy elnyomó kapcsolatot, és mi veszi rá az embereket, hogy a kontrollt keressék a párkapcsolatban. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.