Erről lehet felismerni egy életveszélyes párkapcsolatot

Szinte ugyanazt a sémát követi az összes párkapcsolaton belüli emberölés, állítja egy brit kriminológus, Jane Monckton Smith, aki 372 gyilkossági ügy elemzése után jutott erre. A vizsgált esetek mindegyikében az általában női áldozat korábban együtt járt a legtöbbször férfi elkövetővel. 

Monckton Smith szerint majdnem minden esetben ugyanaz a folyamat zajlott le a két fél között:

  • A jövőbeli elkövetőnek korábban is volt olyan párja, akit zaklatott vagy bántalmazott. 
  • A köztük kialakuló románc hamar komoly kapcsolattá válik.
  • Amíg járnak, a férfi általában kényszeresen ellenőrzi a nőt. 
  • Majd történik valami, ami miatt a jövőbeli tettes elveszíti a kontrollt. Ilyen például, ha anyagi gondokkal szembesül, vagy szakít vele a nő. 
  • Ezután egyre intenzívebben és gyakrabban ellenőrzi a nőt, akár megfigyeli, esetleg öngyilkossággal fenyegetőzik. 
  • Az elkövető gondolkodása megváltozik, úgy dönt, továbblép, és bosszút áll, akár gyilkosság árán is.
  • Ezután jön a felkészülés: fegyvereket vesz, és keresi a lehetőséget, hogy kettesben maradjon a nővel. 
  • Végül megtörténik a gyilkosság, és akár az áldozat gyerekeinek is baja eshet. 

A séma ráhúzható a legtöbb hasonló ügyre, kivéve az első pontot, ami nem mindenkit érint. "Eddig mindig szenvedélyből, spontán elkövetett gyilkosságokról beszéltünk, ami egyszerűen nem fedi a valóságot" - mondta a kutató a BBC-nek. "Ha végignézzük az eseteket, azt látjuk, hogy az elkövető mindig elhatározza és megtervezi a gyilkosságot, és mindig kényszeres kontrollt gyakorol". 

Életeket menthet

A 24 éves Alice Rugglest például azután kezdte megfigyelni a barátja, Trimaan Dhillon, hogy viharos kapcsolatuk véget ért. Ez odáig vezetett, hogy Dhillon 2016 októberében betört Ruggles lakásába, és megölte őt. 

Az áldozat apja, Clive Ruggles szerint minden más lett volna, ha a rendőrség ismeri Monckton Smith nyolclépéses modellját. "Korábban is megfigyelt és kontrollált, ott voltak a figyelmeztető jelek. Ha megnézték volna ezt a modellt, rájöttek volna, hogy az állandó üzengetés, az érzelmi fenyegetések és a többi már mind az ötödik lépés részei voltak". 

A rendőrség viszont nem ismerte a modellt, és arról sem tudott, hogy Dhillont korábban is megvádolták párkapcsolati erőszakkal. "Alice és mi sem tudtunk róla" - mondta az apa, aki szerint egyszerűen nem vették észre, mekkora veszélynek van kitéve a lányuk. 

Monckton Smith jogászoknak, pszichológusoknak és rendőröknek is tartott már képzést a témában. Azt mondta, reméli, hogy az áldozatok és a szakemberek maguktól is észreveszik majd, ha egy párkapcsolat már a hármas vagy az ötös szinten van. 

Úgy látja, a rendőrök nyitottak a kutatási eredményeire, és a nyomozásaik során már használják is őket. Viszont fontosnak tartaná, hogy azt is kikutassák, hogyan lehet biztonságosan elhagyni egy elnyomó kapcsolatot, és mi veszi rá az embereket, hogy a kontrollt keressék a párkapcsolatban. (BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.