Csak augusztusban két budapestnyi esőerdőt pusztítottak el Brazíliában

Rekordméreteket öltött augusztusban az erdőirtás Amazóniában, írja a New Scientist a brazil űrügynökség, az INPE előzetes adataira hivatkozva. Még vége sincs a hónapnak, de az eddig kiirtott 1145 négyzetkilométernél az elmúlt öt évben biztosan, a lap szalagcíme szerint pedig talán az esőerdő egész történetében nem taroltak le nagyobb erdőterületet az évnek ebben a hónapjában.

A leginkább érintett térség Pará állam, csak ott 513 négyzetkilométernyi erdőt taroltak le - hogy legyen mihez viszonyítani, a viszonylag nagy területen szétterülő magyar főváros, Budapest 525,2 négyzetkilométer. A lap szerint az erdőségeket első körben nagy teljesítményű traktorok közé kifeszített erős láncokkal tarolják le, majd miután a növényzet kiszáradt, felégetik. Vagyis az augusztusi erdőirtások szeptemberi erdőtüzeket készítenek elő. Az, hogy Jair Bolsonaro, az erdőirtásokat amúgy ösztönző brazil elnök a nemzetközi nyomásra hatvan napos tűzgyújtási moratóriumot hirdetett, legfeljebb elodázza a dolgot.

Brazíliában idén eddig kb. 85 ezer erdőtüzet számolt az INPE, 75 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. Carlos Nobre, az egyik legtöbbre tartott, leginkább köztiszteletnek örvendő brazil tudós szerint ha ilyen ütemben folytatódik az erdőirtás, Amazónia harminc éven belül erdőségből erdőmentes ökoszisztémává alakulhat. (Via The New Scientist)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.