GKI: jelentősen lassul a magyar gazdaság a második félévben

gazdaság
2019 szeptember 02., 02:21
comments 86

Bár továbbra is 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak éves szinten, a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint jelentősen lassul a magyar gazdaság növekedése a második félévben. Az MTI által szemlézett tanulmány szerint a növekedés visszaesését többek közt a külső környezet romlása, az EU-támogatások csökkenő beruházásserkentő hatása, a romló üzleti várakozások "és a foglalkoztatási tartalék kimerülése" okozza. A GKI szerint előjelként értelmezhető, hogy

a feldolgozóipari termelés 30 százalékát adó járműgyártás, amely három év stagnálás után közel 10 százalékkal bővült az első fél évben, júniusban mindössze 1,5 százalékkal nőtt.

Az éves infláció 3,5 százalékot érhet el, a munkanélküliség 3,6 százalék lehet az év végére. A GKI 324 forintos átlagos euróárfolyamot feltételez 2019-re.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.