Megtalálták a balkezességért felelős genetikai utasításcsoportot az emberi DNS-ben

Először sikerült bebizonyítani, hogy a kezességért - azaz, hogy valaki bal- vagy jobbkezes - az emberi DNS is felelős, bár nem kizárólag. 

Ahhoz persze, hogy teljesen tisztán lássunk, még sokat kell kutatni, de többek között a két agyfélteke működésének jobb megértéséhez is nagyban hozzájárul a mostani felfedezés.

A brit kutatók 400 ezer ember génállományát vizsgálták, hogy megtalálják, hol és mi okozhatja a kezesség kialakulását, közülük 38 ezer személy volt balkezes, számolt be Gwenaëlle Douaud a Brain magazinban.

A mutációkat a sejtek alapvető felépítését meghatározó, a citoszkeleton kialakulásáért felelős genetikai utasításoknál találták meg. Itt dől el például a csigáknál szintén az, hogy bal- vagy jobbkezesek, azaz, hogy a csigaház melyik irányba csavarodik (a csigák - mutat rá a BBC - jobban megszívták egyébként, mert balkezes csiga nem tud jobbkezessel párosodni.).

A BBC felhívja a figyelmet, hogy a kutatás még nagyon gyerekcipőben jár. Jelenleg úgy gondolják a genetika a kezesség kialakulásában 25, míg egyéb tényezők 75 százalékban játszanak szerepet. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.