Megtalálták a balkezességért felelős genetikai utasításcsoportot az emberi DNS-ben

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Először sikerült bebizonyítani, hogy a kezességért - azaz, hogy valaki bal- vagy jobbkezes - az emberi DNS is felelős, bár nem kizárólag. 

Ahhoz persze, hogy teljesen tisztán lássunk, még sokat kell kutatni, de többek között a két agyfélteke működésének jobb megértéséhez is nagyban hozzájárul a mostani felfedezés.

A brit kutatók 400 ezer ember génállományát vizsgálták, hogy megtalálják, hol és mi okozhatja a kezesség kialakulását, közülük 38 ezer személy volt balkezes, számolt be Gwenaëlle Douaud a Brain magazinban.

A mutációkat a sejtek alapvető felépítését meghatározó, a citoszkeleton kialakulásáért felelős genetikai utasításoknál találták meg. Itt dől el például a csigáknál szintén az, hogy bal- vagy jobbkezesek, azaz, hogy a csigaház melyik irányba csavarodik (a csigák - mutat rá a BBC - jobban megszívták egyébként, mert balkezes csiga nem tud jobbkezessel párosodni.).

A BBC felhívja a figyelmet, hogy a kutatás még nagyon gyerekcipőben jár. Jelenleg úgy gondolják a genetika a kezesség kialakulásában 25, míg egyéb tényezők 75 százalékban játszanak szerepet. (BBC)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.