Megtalálták a balkezességért felelős genetikai utasításcsoportot az emberi DNS-ben

Először sikerült bebizonyítani, hogy a kezességért - azaz, hogy valaki bal- vagy jobbkezes - az emberi DNS is felelős, bár nem kizárólag. 

Ahhoz persze, hogy teljesen tisztán lássunk, még sokat kell kutatni, de többek között a két agyfélteke működésének jobb megértéséhez is nagyban hozzájárul a mostani felfedezés.

A brit kutatók 400 ezer ember génállományát vizsgálták, hogy megtalálják, hol és mi okozhatja a kezesség kialakulását, közülük 38 ezer személy volt balkezes, számolt be Gwenaëlle Douaud a Brain magazinban.

A mutációkat a sejtek alapvető felépítését meghatározó, a citoszkeleton kialakulásáért felelős genetikai utasításoknál találták meg. Itt dől el például a csigáknál szintén az, hogy bal- vagy jobbkezesek, azaz, hogy a csigaház melyik irányba csavarodik (a csigák - mutat rá a BBC - jobban megszívták egyébként, mert balkezes csiga nem tud jobbkezessel párosodni.).

A BBC felhívja a figyelmet, hogy a kutatás még nagyon gyerekcipőben jár. Jelenleg úgy gondolják a genetika a kezesség kialakulásában 25, míg egyéb tényezők 75 százalékban játszanak szerepet. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.