A terhesség alatti stressz személyiségzavart okozhat a gyereknek

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Tízszer nagyobb eséllyel alakul ki személyiségzavar azoknál, akiknek az anyja stressztől szenvedett a terhessége alatt, állapította meg egy hosszútávú kutatás, aminek most publikálták az eredményeit. A vizsgálatban 3600 terhes nő vett részt Finnországban, akiknek a gyerekeit aztán harminc éves korukban vizsgálták újra.

Ez alapján jutottak arra a következtetésre, hogy a terhesség alatti stressz komoly hatással van a születendő gyermek lelki egészségére.

A vizsgálat során a várandós nőknek terhességük minden hónapjában kérdőívet kellett kitölteniük, amivel stresszszintjüket vizsgálták. A vizsgálatban részt vevő nők Helsinkiben és környékén éltek, és 1975-76-ban szülték meg gyermekeiket. Amikor gyermekeik harminc évesek lettek, újabb kutatást végeztek. 40 súlyosan személyiségzavartól szenvedőt találtak köztük. A vizsgálatok során megállapították, hogy azoknak az anyáknak a gyermekei, akik súlyos stresszt éltek át a terhességük alatt, 9,53-szor valószínűbben lettek személyiségzavarosak. Azoknak a gyermekeknek, akiknek az anyja mérsékelt stressztől szenvedett, négyszer volt nagyobb az esélyük személyiségzavarra.

Azt, hogy miért okozhat a terhesség alatti stressz személyiségzavart a születendő gyermeknél, a kutatás nem derítette fel. (Via BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.