A terhesség alatti stressz személyiségzavart okozhat a gyereknek

Tízszer nagyobb eséllyel alakul ki személyiségzavar azoknál, akiknek az anyja stressztől szenvedett a terhessége alatt, állapította meg egy hosszútávú kutatás, aminek most publikálták az eredményeit. A vizsgálatban 3600 terhes nő vett részt Finnországban, akiknek a gyerekeit aztán harminc éves korukban vizsgálták újra.

Ez alapján jutottak arra a következtetésre, hogy a terhesség alatti stressz komoly hatással van a születendő gyermek lelki egészségére.

A vizsgálat során a várandós nőknek terhességük minden hónapjában kérdőívet kellett kitölteniük, amivel stresszszintjüket vizsgálták. A vizsgálatban részt vevő nők Helsinkiben és környékén éltek, és 1975-76-ban szülték meg gyermekeiket. Amikor gyermekeik harminc évesek lettek, újabb kutatást végeztek. 40 súlyosan személyiségzavartól szenvedőt találtak köztük. A vizsgálatok során megállapították, hogy azoknak az anyáknak a gyermekei, akik súlyos stresszt éltek át a terhességük alatt, 9,53-szor valószínűbben lettek személyiségzavarosak. Azoknak a gyermekeknek, akiknek az anyja mérsékelt stressztől szenvedett, négyszer volt nagyobb az esélyük személyiségzavarra.

Azt, hogy miért okozhat a terhesség alatti stressz személyiségzavart a születendő gyermeknél, a kutatás nem derítette fel. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.