A terhesség alatti stressz személyiségzavart okozhat a gyereknek

2019 szeptember 6., péntek 8:11
85

Tízszer nagyobb eséllyel alakul ki személyiségzavar azoknál, akiknek az anyja stressztől szenvedett a terhessége alatt, állapította meg egy hosszútávú kutatás, aminek most publikálták az eredményeit. A vizsgálatban 3600 terhes nő vett részt Finnországban, akiknek a gyerekeit aztán harminc éves korukban vizsgálták újra.

Ez alapján jutottak arra a következtetésre, hogy a terhesség alatti stressz komoly hatással van a születendő gyermek lelki egészségére.

A vizsgálat során a várandós nőknek terhességük minden hónapjában kérdőívet kellett kitölteniük, amivel stresszszintjüket vizsgálták. A vizsgálatban részt vevő nők Helsinkiben és környékén éltek, és 1975-76-ban szülték meg gyermekeiket. Amikor gyermekeik harminc évesek lettek, újabb kutatást végeztek. 40 súlyosan személyiségzavartól szenvedőt találtak köztük. A vizsgálatok során megállapították, hogy azoknak az anyáknak a gyermekei, akik súlyos stresszt éltek át a terhességük alatt, 9,53-szor valószínűbben lettek személyiségzavarosak. Azoknak a gyermekeknek, akiknek az anyja mérsékelt stressztől szenvedett, négyszer volt nagyobb az esélyük személyiségzavarra.

Azt, hogy miért okozhat a terhesség alatti stressz személyiségzavart a születendő gyermeknél, a kutatás nem derítette fel. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt