A terhesség alatti stressz személyiségzavart okozhat a gyereknek

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Tízszer nagyobb eséllyel alakul ki személyiségzavar azoknál, akiknek az anyja stressztől szenvedett a terhessége alatt, állapította meg egy hosszútávú kutatás, aminek most publikálták az eredményeit. A vizsgálatban 3600 terhes nő vett részt Finnországban, akiknek a gyerekeit aztán harminc éves korukban vizsgálták újra.

Ez alapján jutottak arra a következtetésre, hogy a terhesség alatti stressz komoly hatással van a születendő gyermek lelki egészségére.

A vizsgálat során a várandós nőknek terhességük minden hónapjában kérdőívet kellett kitölteniük, amivel stresszszintjüket vizsgálták. A vizsgálatban részt vevő nők Helsinkiben és környékén éltek, és 1975-76-ban szülték meg gyermekeiket. Amikor gyermekeik harminc évesek lettek, újabb kutatást végeztek. 40 súlyosan személyiségzavartól szenvedőt találtak köztük. A vizsgálatok során megállapították, hogy azoknak az anyáknak a gyermekei, akik súlyos stresszt éltek át a terhességük alatt, 9,53-szor valószínűbben lettek személyiségzavarosak. Azoknak a gyermekeknek, akiknek az anyja mérsékelt stressztől szenvedett, négyszer volt nagyobb az esélyük személyiségzavarra.

Azt, hogy miért okozhat a terhesség alatti stressz személyiségzavart a születendő gyermeknél, a kutatás nem derítette fel. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.