Sztrájkolni fognak az Amazonnál, amiért a cég az olajlobbit támogatja

környezetvédelem
2019 szeptember 09., 16:17

Csaknem ezer Amazon-alkalmazott írta alá azt a petíciót, amely szeptember 20-ára sztrájkba hívja a dolgozókat a cég klímaváltozással kapcsolatos tevékenysége miatt. Ez lesz az első alkalom az Amazon 25 éves történetében, hogy az óriásvállalat seattle-i központjában is beszüntetik a munkát, csatlakozva a svéd aktivista, Greta Thunberg vezette globális klímasztrjákhoz. 

A szervezők három követelést fogalmaztak meg a cég és annak vezetője, Jeff Bezos felé. Azt akarják, hogy az Amazon 

  • ne támogasson többé olyan politikusokat és lobbicsoportokat, amelyek tagadják a klímaváltozás valódiságát,
  • ne műköjdön együtt többé olaj- és gázcégekkel, 
  • 2030-ra érje el a nulla százalékos szénkibocsátást. 

A dolgozók azt szeretnék, ha a cég teljesen átállna a megújuló energiaforrásokra. Ahogy a témáról beszámoló Wired írja, ez ambiciózus elképzelésnek tűnik egy logisztikai cég esetében, amely főleg környezetszennyező repülőgépeket és kamionokat használ, hogy két napon belül minden megrendelést teljesíteni tudjon. A tiltakozás szervezői viszont úgy látják, az Amazon bőven rendelkezik azokkal az eszközökkel és képességekkel, amelyekkel akár ez is elérhető. 

„Elképesztően fontos, hogy támogassuk a fiatalokat, akik ezt szervezik. Meg kell mutatnunk nekik, hogy igenis vannak szövetségeseik a techiparban is” - mondta a magazinnak Weston Fribley, aki négy éve dolgozik az Amazon szoftvermérnökeként. 

Klímaszkeptikusokat támogattak

Áprilisban a Gizmodo cikkéből derült ki, hogy az Amazon sorra köti a megállapodásokat olyan olajcégekkel, mnt a BP vagy a Shell. Andrew Jassy, az Amazon Web Services (AWS) vezetője fel is szólalt egy houstoni konferncián, ahol a cég és az olajipar kapcsolatáról beszélt. A tiltakozók azt szeretnék, ha munkaadójuk nem írna alá többé szerződéseket ezekkel a cégekkel, és nem segítené őket a gáz- és olajtermelésben. 

Júliusban a New York Times írta meg, hogy az Amazon 15 ezer dollárral támogatta a Competitive Enterprise Institute egyik rendezvényét. Ez egy libertárius think-tank, amely évtizedek óta rendszeresen kétségbe vonja a klímaváltozással kapcsolatos tudományos konszenzust. Ráadásul az Amazon 68 amerikai kongresszusi tagot is támogatott, akik a klímaváltozással kapcsolatos szabályozás ellen szavaztak. 

Ehhez képest korábban az Amazonnak még nagyratörő környezetvédelmi céljai voltak. 2014-ben például megfogadták, hogy az AWS-teljesen megújuó energiaforrásokra állítják át, amit eddig csak 50 százalékban sikerült teljesíteni. 

A világ hétezer másik cégével ellentétben az Amazon nem ad jelentést az általa okozott környezetvédelmi károkról a brit központú Carbon Disclosue Projectnek (CDP). Bár a cég megígérte, hogy csökkenteni fogja a széblábnyomát, ezt saját, átláthatatlan eszközeivel próbálja megtenni. 

A munkavállalók klímaváltozás elleni csoportja idén már találkozott a cég vezetőivel, ahol Fribley szerint meglepően kevés konkrét környezetvédelmi cél került szóba. „Felnyitotta a szemünket, mennyire nincsenek céljaik a szénkibocsátást illetően” - mondta. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.