Futball-legenda született: úgy ordított a koszovói edző, mint a fába szorult féreg

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Jegyezd meg ezt a nevet: Bernard Challandes. Ő egy 68 éves svájci edző, jelenleg a koszovói válogatott szövetségi kapitánya és a világfutball egyik legszórakoztatóbb figurája, aki friss teljesítményével igazi kihívója lett egy másik legendának, Giovanni Trapattoninak.

Trapattoni remek eredményei mellett azzal lett halhatatlan, hogy a Bayern München edzőjeként bemutatta minden idők legmulatságosabb ordibálós agyleolvadását:

Challandes a mai, vagyis keddi, Anglia elleni EB-selejtező felvezető sajtótájékoztatóján érezte meg a lehetőséget a nagy dobásra. A szakember egy kérdésre válaszolva egyszer csak átalakult művésszé és előadott egy szenvedélyes szabadverset a presszingről és a gegenpresszingről. (Nem focista származású olvasóink kedvéért: a presszing a letámadást jelenti, vagyis amikor a védekező csapat a támadókra egyenként piócaként tapadva próbálja megszerezni a labdát, a gegenpresszing pedig azt a csapattaktikát, amikor egy együttes labdavesztés után nem szalad hátra, hanem azonnal presszingelni kezd.)

De mindegy is a jelentés, mert Challandes monológja nyelv- és fociismeret nélkül szinte ugyanolyan szórakoztató:

A Mester lendülete egyébként tökéletesen átragadt a koszovói válogatottra: amióta ő a szövetségi kapitány, az alapítása után gyengének tűnő válogatott veretlen, ráadásul 14 meccs óta, ami bárkitől kivételes lenne. 

A monológ szövege ínyenceknek:

"It's tactical pressing. In a crazy game, it's go, return, go, go, go, go, go! It's not tactic. Perhaps it's not right. The right run. But it's only here. I will, I will, I want to win the ball. I want to disturb! Sushi! And perhaps you lose the ball and we score, because pressing or gegenpressing is not only defence, it's preparation for a goal for us. It's, for me, crazy pressing."


Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.