Először fedeztek fel vízgőzt egy lakható bolygó légkörében

űrkutatás
2019 szeptember 11., 17:35
comments 210

Először fedeztek fel vízgőzt egy olyan távoli bolygó légkörében, ami a csillaga körül az úgynevezett lakható zónában kering. A Nature Astronomy szaklapban közölt felfedezés mérföldkő lehet a Naprendszeren kívüli élet jelei utáni kutatásban.

Tudósok szerint ez a szuperföld az eddig ismert egyetlen exobolygó, amin az élettel összeegyeztethető hőmérséklet és víz van.

Ez nem jelenti azt, hogy valóban van élet a 110 fényévnyire lévő, a Föld tömegének nyolcszorosával bíró K2-18b exobolygón, de a távoli bolygó az egyik legjobb jelölt lehet.

„Vizet találni egy talán lakható világon hihetetlenül izgalmas” – mondta Angelos Tsiaras, a University College London (UCL) munkatársa, a tanulmány társszerzője. 

„A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések tették lehetővé annak felfedezését, hogy a bolygónak van légköre, és hogy ez a légkör vízpárát tartalmaz – ez két jó hír a bolygó lakhatóságának vizsgálata szempontjából” – mondta Giovanna Tinetti társszerző.

A K2-18b exobolygót 2015-ben fedezte fel a Kepler amerikai űrteleszkóp. Napja, a K2-18 egy vörös törpe az Oroszlán csillagképben. A bolygó a csillag közül egy ún. lakható zónában kering, tehát olyan távolságra tőle, ami lehetővé teszi a felszínén a folyékony víz állandó jelenlétét.

photo_camera Egy rajz a K2-18b-ről Fotó: M. Kornmesser/ESA/Hubble/AFP

Az UCL csapata a Hubble adatait használta, és kifejlesztett egy nyílt kódú algoritmust a bolygó légkörén átszűrődő csillagfény elemzésére.

Az eredmények felfedték a vízpára molekuláris jeleit, és hidrogén meg hélium jelenlétét mutatták ki a bolygó légkörében. A K2-18b valószínűleg jégből és szilikátokból áll, mint a Föld, a Mars és a Vénusz. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.